سینما مثبت: در روزهای گذشته نامه ای از رضا درمیشان کارگردان فیلم مجبوریم خطاب به سازمان سینمایی منتشر شد که در آن، درخواست کرده تا تکلیف فیلم آخرش مجبوریم که برای صدور پروانه نمایش به این سازمان ارائه شده مشخص شود. حالا امروز مطلبی منتشر شد که نشان می دهد درمیشیان در دوران فعالیت به عنوان خبرنگار برای روزنامه جام جم نیز به شکل جدی به مسئله سانسور و ممیزی فکر می کرده و این موضوع دغدغه ذهنی او بوده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی خبری ـ تحلیلی سینما مثبت، امروز روزنامه جام جم مطلبی که در شماره مورخ 19 خرداد 1379 یعنی بیست سال قبل منتشر شده بود را در صفحه آخر خود بازنشر کرد. مطلبی که مصاحبه درمیشیان با حسن هدایت کارگردان سریال محاکمه در مقطع زمانی است که درمیشیان به عنوان خبرنگار با روزنامه جام جم همکاری داشته است.
او در مصاحبه بیست سال قبل خود با حسن هدایت درباره ممیزی سریال محاکمه از او پرسیده و هدایت پاسخ داده است: «شاید حجم فیزیکی زیادی ممیزی نشده باشد ولی ارتباط اصلی و پاره ای از دیالوگ های اساسی در قسمت هایی مخدوش شده است. به تازگی هم بنابر صلاحدید مسوولان تلویزیون حجم زیادی از کار را حذف کردیم تا پخش آن به سرعت خاتمه یابد…تهیه کننده کار به من اطلاع داد با نظر مسوولان بالا باید کار سریعا جمع شود. فعلا چهار قسمت را حذف کرده ایم تا بعدا چقدر شود!»
در این مصاحبه هدایت به این نکته اشاره می کند که «پس از پخش هر قسمت، تلفن های فراوان به مدیریت سیما می شود و گلایه می کنند که این قسمت سریال، حوادث ایران به صورت طعنه مطرح شده یا چیزی شبیه به آن. در حالی که داستان سه سال قبل نوشته شده و مبنای کار نیز حوادث زمان رضاخان بوده، حال اگر به زعم این آقایان حوادث شبیه مسائل دوران رضاخان اتفاق می افتد، باید مشکل را جای دیگر جست وجو کرد نه در سریال محاکمه.»
در پی طرح این نکته از سوی کارگردان محاکمه، درمیشیان از او سوال می کند: «منظورتان این است که در صداوسیمای ما ممیزی شبه پلیسی وجود دارد؟» هدایت هم پاسخ می دهد: «کم و بیش. البته مسوولان سیما معذوراتی هم دارند. نخست این که هر روز هزار جور پیغام های مکتوب شفاهی از این سو و آن سوی جامعه و بدنه حکومت دریافت می کنند که هر کدام حرف خود را می زنند. از سوی دیگر حفظ حدود مسائل شرعی و عرفی در رسانه عریض وطویلی چون صدا و سیما بسیار دشوار است. سوم مخاطبان اصلی که مردم باشند، همواره از برنامه ها گله دارند و به ندرت احساس رضایت می کنند و این گلایه ها هر روز به مسوولان منتقل می شود…».
پایان بخش این مصاحبه نیز ابراز امیدواری درمیشیان است که در تکلمه ای بیان کرده: «من آرزو می کنم روزنامه جام جم حرف های شما را در کمال ناباوری تان چاپ کند تا هم صداقت روزنامه به اثبات برسد و هم ثابت شود که در روزنامه جام جم خبری از ممیزی سلیقه ای نیست.»
مدیر مسوول بیست سال قبل روزنامه جام جم، مدیر امروز سینمای ایران
جالب است بدانید بیست سال قبل و در زمان انتشار این مصاحبه حسین انتظامی رییس سازمان سینمایی امروز، مدیر مسوولی روزنامه جام جم را به عهده داشته است. در آن زمان فضای روزنامه جام جم به قدری آزاد بود که می شد درباره ممیزی در تلویزیون با یک کارگردان مصاحبه کرد. آیا امروز هم در این رسانه و دیگر رسانه های وابسته به صدا و سیما، فضایی تا این اندازه آزاد وجود دارد و می توان اظهارات یک کارگردان درباره ممیزی سریالش را در رسانه رسمی صدا و سیما بازتاب داد؟