این جشنواره در همه دورهها به فیلمهای شبه روشنفکری اهمیت بیشتری داده و تنها آن دسته از فیلمهای انقلابی و سیاسی موفق به حضور در آن شدهاند که سٌنبه پُرزوری داشتهاند.
با سی و سومین جشنواره فیلم فجر ـ 25
جشنواره فجر با «فرزند شادتر زندگی بهتر» مسئله دارد
سینما پلاس: در میان فیلمهای راه نیافته به بخش مسابقه سی و سومین جشنواره فیلم فجر، عدم حضور فیلم «پدر آن دیگری» آخرین ساخته یدالله صمدی کمی سؤالبرانگیز است. فیلمی که جزو معدود آثار ساختهشده در سالهای اخیر است که در آن زندگی یک خانوادهایرانی پُرجمعیت به تصویر کشیده شده است. خانوادهای که یادآور شعار «فرزند شادتر زندگی بهتر» است که سال گذشته در قالب بیلبوردهایی در سطح شهر نمایش داده شد.
به گزارش وبسایت خبری ـ تحلیلی سینما پلاس، بحران کاهش جمعیت ایرانیها، افزایش خانوادههای بدون فرزند و رشد منفی جمعیت در میان زوجهای جوان از موضوعهایی است که در سالهای اخیر هشدارهای فراوانی نسبت به آن دادهشده است و حتی مسئولان رده اول مملکت نیز در خصوص آن ابراز نگرانی کردهاند. بررسی فیلمهای ساختهشده در سینمای ایران طی یک سال گذشته بیانگر این مسئله است که سینماگران ایرانی علاقه چندانی به نمایش خانوادههای موفق و پُرجمعیت ندارند و در اکران سال 1393 نیز بهسختی میتوان فیلمی را یافت که در آن تماشاگر به فرزند آوری تشویق شده باشد. البته نمایش درست و اصولی مناسبات چنین خانوادهای هم انصافاً کار سختی است و هر کارگردانی توان انجام آن را ندارد.
در چنین شرایطی «یدالله صمدی» کارگردان پیشکسوت سینمای ایران فیلمی ساخته که بهشدت یادآور ملودرامهای گرم و صمیمی دهه 60 و 70 است. در این فیلم نه صحنه استعمال حشیش وجود دارد، نه رگههای روشنفکری و نه حتی شوخیهای سیاسی! فیلم حتی «عصبانی نیستم 2» هم نیست. نماینده سینما پلاس که این فیلم را در اکرانی خصوصی مشاهده کرده، آن را اثری خانوادگی و سالم توصیف میکند که داستان آن در فضای خانوادهای پنجنفره رخ میدهد. این خانواده با مشکلی مواجه میشوند و همگی برای حل آن تلاش میکنند و درنتیجه اتفاقی مثبت در میان آنها رخ میدهد که با چالشها و مشکلاتی که برایشان پیش میآید، دستوپنجه نرم کرده و آن را حل میکنند. خانوادهای که در آن شاهد حضور مادربزرگها، پدربزرگها و دیگر اعضای خانواده به شکلی باورپذیر هستیم. آخرین ساخته صمدی حتی در بخشهایی بهشدت یادآور فیلم «شیار 143» است.
شاید همین فضای گرم و صمیمی و خانواده محور بودن باعث حذف آن از جشنواره شده است. این جشنواره در همه دورهها به فیلمهای شبه روشنفکری اهمیت بیشتری داده و تنها آن دسته از فیلمهای انقلابی و سیاسی موفق به حضور در آن شدهاند که سٌنبه پُرزوری داشتهاند.
کمتر از یک ماه دیگر به پایان برگزاری جشنواره فیلم فجر باقیمانده و احتمالاً میتوان سی روز دیگر در مورد میزان درستی و نادرستی انتخابهای این دوره از فجر سخن گفت.
«پدر آن دیگری» آخرین ساخته صمدی بر اساس رمانی از «پرینوش صنیعی» با حضور بازیگرانی همچون: هنگامه قاضیانی، حسین یاری، اکبر عبدی، ثریا قاسمی، شمسی فضل اللهی، مریم سعادت و… ساختهشده است.
مطالب مرتبط: