فارغ از حضور چهره هایی مطرح مانند عباس کیارستمی، اصغر فرهادی، رخشان بنی اعتماد، مجید مجیدی، داریوش مهرجویی، بهمن فرمان آرا و ناصر تقوایی، خبری از جوانانی مانند رضا درمیشیان، شهرام مکری و عبدالرضا کاهانی هم در افطار ریاست جمهوری نبود. حتی عوامل فیلم “شیار143” که محبوبترین فیلم مردمی جشنواره بود نیز در میان مدعوین نبودند.
نگاه سینماپلاس به حواشی افطار جمعه شب رییس جمهور با سینماگران
نه منتقدان بودند، نه جوانها و نه حتی عوامل فیلمی که تحسین رهبری را موجب شد
سینماپلاس: میهمانی افطار روز جمعه رییس جمهور می تواند به عنوان یک میهمانی ساده و صرفا تشریفاتی تلقی شود اما از آنجا که میزبان در این مراسم، شخص اول اجرایی کشور بود چند نکته درخصوص آن قابل طرح است.
1 ـ عدم حضور چهره های بین المللی سینمای ایران
چرا در این مراسم رسمی چهره هایی همچون: عباس کیارستمی، اصغر فرهادی، رخشان بنی اعتماد، مجید مجیدی، داریوش مهرجویی، بهمن فرمان آرا و ناصر تقوایی حضور نداشتند؟ کارگردان های یاد شده هرکدام افتخار کسب جوایز و اعتبارهای مختلفی را برای سینمای ایران داشته اند و عدم حضور آنها در میهمانی رییس جمهور سوال برانگیز است. آیا آنها به این مراسم دعوت شده و بنا به دلایلی علاقه ای به حضور در این مراسم نداشتند یا اساسا به این میهمانی دعوت نشده بودند؟
نکته مهم حضور این هنرمندان، افتخارهای بین المللی کسب شده توسط آنان است. در شرایطی که دولت یازدهم قصد دارد با دنیا تعامل کند و سینما یکی از ابزارهای این تعامل است، غیبت چنین چهره هایی در این مراسم سوال برانگیز است. آیا رییس جمهور با بخشی از نمایندگان سینمای ایران در دنیا مشکل دارد و این رویه مورد تایید ایشان نیست؟
عکسها: مجید نیک نفس
2 ـ بی توجهی به جوان ها
دولت یازدهم با شعار «تدبیر و امید» بر سر کار آمده است. شعاری که مخاطب آن جوانان هستند. در سال های اخیر فیلم سازان جوان ایرانی در دنیا افتخارهای مختلفی آفریده اند و در داخل نیز آثار آنها با استقبال مواجه شده است. رضا درمیشیان، عبدالرضا کاهانی، مهدی نادری، مانی حقیقی و شهرام مکری برخی از این فیلم سازان هستند که به تازگی نیز جوایزی کسب کرده اند اما در کمال تعجب خبری از آنها در این مراسم نبود و تنها کارگردان جوان حاضر در مرسم هومن سیدی بود. آیا سیاست فرهنگی دولت قرار است صرفا با تعدادی چهره خاص میانسال پیش برود که در پس نام هایی بزرگ پنهان شده اند و سال هاست فیلم های ضعیف می سازند و در ادامه توجهی به جوان ها نشود؟
3 ـ غیبت منتقدان
بهتر بود در چنین مراسمی سهمیه ای هم برای منتقدان دولت کنار گذاشته می شد. حال اگر توقع این را نداشته باشیم که فردی مانند «فرج الله سلحشور» در این مراسم حاضر باشد، حضور فردی میانه رو مانند «جمال شورج» قطعا لازم بود تا نشانه ای از سعه صدر مسوولان سینمایی باشد اما چنین اتفاقی رخ نداد.
4 ـ غیبت شیار 143
جشنواره فیلم فجر سال گذشته شاهد یک پدیده بود. «شیار 143» هرچند ابتدا به جشنواره راه داده نشد اما بعد از حضور در جشنواره با واکنش های مختلفی مواجه شد. این فیلم در کنار تمامی واکنش های مثبتی که به آن صورت گرفته، نظر رهبر معظم انقلاب را نیز جلب کرده و ایشان اخیرا در دیدار با عوامل این فیلم سینمایی، به بیان دیدگاه های خود درباره این اثر پرداختند و عوامل فیلم را به جهت ساخت این اثر تشویق کردند. آیا غیبت دست اندرکاران این فیلم در چنین مراسمی عجیب نیست؟ آیا فیلمی که تا این حد مورد توجه رهبر انقلاب بوده، نمی توانسته مورد تفقد رییس جمهور قرار گیرد؟
5 ـ بی اطلاعی خانه سینما از دعوت ها
«فرهاد توحیدی» سخنگوی خانه سینما در واکنش به سینماپلاس که اول بار خبر از برگزاری این مراسم داده بود، اعلام کرد این نهاد صفنی نقشی در این دعوت ها نداشته و ریاست جمهوری شخصا این هنرمندان را دعوت کرده است. به فرض پذیرش این ادعا باید تاسف خورد که چگونه وزارت ارشاد و ریاست جمهوری حتی تا این اندازه به خانه سینما اعتماد ندارند که فهرست اولیه میهمانان چنین مراسمی را آنها بررسی نمایند. چرا این نهاد صنفی نتوانسته هنوز اعتماد ارشاد را جلب کند که برای چنین مراسمی از مشورت آنها بهره بگیرند و آیا قرار است این روند در برنامه های مشابه دیگر نیز تکرار شود؟
پایان مطلب/