سینما مثبت: سعید مستغاثی منتقد سینما و عضو شوراهای مهم و تاثیرگذار سازمان سینمایی به تازگی با انتشار مطلبی در روزنامه جام جم به دفاع از توقیف فیلم برادران لیلا پرداخت و مخالفان سازمان سینمایی را به شرکت در کلاسهای نهضت سوادآموزی توصیه کرد!
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی خبری – تحلیلی سینمامثبت، حوزه ممیزی و سانسور مهمترین عرصه چالش دولت سیزدهم و سینماگران است و هر روز خبرهای تازهای از اعمال محدودیت بر سینماگران در این حوزه به گوش میرسد.توقیف فیلم برادران لیلا یکی از جدیترین چالشهای هفتههای اخیر میان سینماگران و سازمان سینمایی است. موضوعی که مستغاثی در یادداشت خود برای جام جم با اشاره به ماده ۵ از «آییننامه نظارت بر نمایش فیلم و اسلاید و ویدئو و صدور پروانه نمایش آنها» مصوب جلسه مورخ ۱۹مرداد ۱۳۸۲ هیأت وزیران آن را اقدامی کاملا قانونی دانسته است. در این ماده آمده است:
«صدور فیلمهای ایرانی به کشورهای دیگر به منظور فروش، اجاره یا شرکت در جشنواره مستلزم صدور پروانه مخصوص میباشد.» مستغاثی در ادامه متلکی هم نثار حامیان فیلم برداران لیلا کرده و مینویسد: «این آیین نامه مربوط به هیاتوزیران همان دولتی است که زمانی برایش آفتاب بالانس میزدند و یقه میدراندند و گریبان چاک میکردند و احتمالا همین الان هم برایش قسم میخورند.»
استناد دولت اصولگرا به آییننامههای دولت إصلاحات
نکته قابل تامل این است که دولت سیزدهم برای ممانعت از نمایش فیلم در خارج از کشور به آیین نامهای استناد کرده که مربوط به ۱۹ سال قبل است؛ یعنی زمانی که نه اینترنت به این گستردگی بود، نه خبری از سامانههای نمایش فیلم بود و نه حوزه فیلمسازی تا این اندازه گسترده و پیچیده بود. قطعا تغییرات دو دهه گذشته نیاز به تجدید نظر در این نوع قوانین را لازم و ضروری میکند و اینکه مستغاثی به عنوان عضوی از بدنه تصمیم گیر سازمان سینمایی این واقعیت را در نظر نمیگیرد و صرفا از آن در جهت اهداف سازمانی خود بهره میگیرد امری عجیب و دور از انتظار از سوی فردی است که در حوزه سینما نام نیکی در نقدنویسی از خود به یادگار گذاشته است!آیا قرار است سازمان سینمایی هرجا که قوانین گذشته به نفعش باشد از آنها بهره بگیرد و انعطاف و انطباقی با شرایط روز نداشته باشد؟ با چنین تفکری اگر این هنرمندان در سال ۶۷ زمامدار أمور بودند حتما ویدئو همچنان پدیدهای مذموم بود و کشور ما شرایطی شبیه به کُره شمالی را داشت!
درباره رویه غیرشفاف سانسور چه میگویید؟
کاش مستغاثی به این مساله هم اشاره کند که چرا و بر أساس کدام آیین نامه سازمان سینمایی در حین ابلاغ موارد سانسور به فیلمسازان، این موارد را نه به صورت مکتوب بلکه شفاهی بیان میکند؟!شاید به این دلیل است که سازمان سینمایی نمیخواهد ردی از خود در جرح و تعدیل فیلمها به جا بگذارد و عملا مسوولیتی را متوجه خود نمیکند و از این رویه غیرشفاف منافع فراوانی کسب میکند.
سینما مثبت آماده انعکاس دیدگاههای افراد،سازمانها و نهادهایی است که نام آنها در این مطلب آمده است.
مطالب مرتبط: