سینما مثبت: با گذشت چند روز از اطلاع رسانی درباره برخی مسائل مالی خانه سینما در شفاف سازی اخیر سازمان سینمایی،بحث و بررسی درباره ابعاد مختلف فهرست منتشر شده و صحت اطلاعات موجود در آن همچنان ادامه دارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی خبری ـ تحلیلی سینما مثبت، چند روز قبل «گزارش عملکرد خانه سینما در دوازده ماهه سال 1398» منتشر شد که اعداد و ارقام عجیبی در آن ذکر شده بود. پیگیری های خبرنگار سینما مثبت در روزهای اخیر و گفت و گو با برخی اهالی سینما در کنار بررسی این فهرست در بخش های مختلف، برخی ابهام ها و سوال ها را به شرح زیر ایجاد کرده است:
1 ـ درج هزینه ای با عنوان «حمایت از زلزله زدگان» به مبلغ هجده میلیون و ششصد هزار تومان در حالی در این فهرست دیده می شود که طبق روال مرسوم چنین برنامه هایی، قرار است کمک اهالی یک صنف ـ اینجا سینما ـ برای زلزله زدگان جمع آوری و به آن ها اهداء شود نه اینکه به اسم زلزله زدگان، خرج های مجهول و عجیب شود.
2 ـ در فهرست مذکور جشنواره سینما حقیقت پانزده میلیون تومان از خانه سینما دریافت کرده حال آنکه این جشنواره خود دارای بودجه ای سه میلیاردی است. این رقم به چه دلیل و تحت چه عنوانی از سوی خانه سینما پرداخت شده است؟
3 ـ رقم پانزده میلیون تومان برای انتشار چهارصد جلد کتاب مشکوک است و نیاز به توضیح دارد. با چنین رقمی حتی نمی توان چهارصد مجله منتشر کرد.
4 ـ خانه سینما هفتاد و سه میلیون تومان برای عضویت در مجامع بین المللی هزینه کرده است. این هزینه چه دستاوردی برای این نهاد صنفی داشته و مشخصا مثلا اگر چنین هزینه ای صورت نگیرد، چه خللی به فعالیت های صنفی وارد می شود و آیا نهادهای صنفی دیگر در حوزه هنر نیز دست به چنین هزینه هایی می زنند؟
5 ـ تولید و بهره برداری از اپلیکیشن خانه سینما 10 میلیون هزینه داشته است. این اپلیکیشن چه کارکردی دارد و برای سفارش تولید آن چه استعلام هایی صورت گرفته است؟
6 ـ خانه سینما صد و هشتاد و چهار میلیون تومان برای هیات داوری هزینه کرده و این هزینه صرف رسیدگی به 210 پرونده شده است.خانه سینما به عنوان یک نهاد صنفی صرفا می تواند با افراد جلسه برگزار کند و قطعا اعضای شورای داوری نیز خارج از این قاعده نیستند. آیا اعضای این شورا چنین مبلغی را میان خود تقسیم کرده اند یا این پول صرف امور دیگری شده است.
7 ـ بر اساس این فهرست، هیات مدیره خانه سینما صد و چهل میلیون تومان دستمزد برای برگزاری 39 جلسه دریافت کرده است. اعضای هیات مدیره خانه سینما هفت نفر هستند و اگر این عدد را در 39 جلسه ضرب صد و چهل میلیون را تقسیم بر آن کنیم، به رقم تقریبی 512 هزار تومان برای سهم هر فرد از هرجلسه می رسیم که رقم بسیار بالایی است. طبق شنیده ها حق جلسه اعضای هیات مدیره صرفا 200 هزار تومان برای هر جلسه است و به افرادی که در جلسه حضور نداشته باشند حق جلسه تعلق نمی گیرد و البته بعید است این نهاد صنفی در طول ماه دوبار جلسه هیات مدیره داشته باشد.
8 ـ خانه سینما پنجاه و سه میلیون تومان هزینه صرف ارسال پیامک کرده است. این نهاد صنفی پنج هزار عضو دارد و با در نظر گرفتن رقم 15 تومان به عنوان هزینه ارسال پیامک برای تعداد انبوه و تقسیم آن بر تعداد اعضاء هر عضو به طور متوسط باید روزی دو پیامک از خانه سینما دریافت کرده باشد. آیا مخاطب احتمالی این یادداشت و عضو خانه سینما، چنین پیامک هایی را روزانه از خانه سینما دریافت می کند؟
9 ـ به چه دلیل خانه سینما هفتاد و نه میلیون تومان صرف ایجاد سامانه فروش کرده است؟ این کار با دستور چه کسی صورت گرفته و آیا چنین اقدامی مصوبه مجمع عمومی را داشته است؟
10 ـ سامانه بانک فیلم نامه خانه سینما حدود شش میلیون تومان هزینه داشته است و در سال گذشته 4914 طرح در آن ثبت شده است. متوسط هزینه طرح ثبت در این سامانه ده هزار تومان است که با ضرب آن در عدد مذکور،رقمی حدود پنجاه میلیون تومان شکل می گیرد که در گزارش مالی اثری از آن نیست و مشخص نیست این پول چه شده است؟
11 ـ خانه سینما دارای عناوینی همچون: مدیر عامل، قائم مقام، رییس دفتر مدیرعامل و… است که بابت فعالیت در این مجموعه حقوق دریافت می کنند و در گزارش مالی مذکور اثری از حقوق و دستمزد آن ها به چشم نمی خورد و این شائبه را ایجاد می کند که این عزیزان با انگیزه های معنوی صرفا جهت رضای خدا در این نهاد صنفی فعالیت می نمایند.
12 ـ حمایت صد و هشتاد میلیون تومانی از برگزاری جایزه کتاب سال سینمای ایران نیز ابهام دیگر این گزارش است. وقتی واژه حمایت به کار می رود، یعنی تمام هزینه صرفا همین مبلغ صد و هشتاد میلیون تومان نبوده و احتمالا هزینه های این برنامه فراتر از مبلغ فوق بوده که خانه سینما با پرداخت رقم مذکور از این رویداد حمایت کرده است. رویدادی که نهایتا هزینه های آن تهیه چند تندیس و لوح تقدیر است که بر اساس مشاهده های میدانی، هزینه تولید آن کمتر از پانصد میلیون تومان خواهد بود و با اضافه شدن پذیرایی این برنامه ـ شامل شیرینی دانمارکی کیلویی دوازده هزار تومان و چای در لیوان یکبار مصرف ـ بعید است به مبلغ صد و هشتاد میلیون تومان برسد! حال در نظر بگیرید اگر عدد 180 میلیون تقسیم بر تعداد 5 هزار نفر اعضای صنف خانه سینما شود، به رقمی حدود 36 هزار تومان دست پیدا می کنیم. در عٌرف رایج بازار کتاب، می توان اثری را با 30 درصد تخفیف از خود ناشر خریداری کرد. یعنی به راحتی با این بودجه می شد کتاب هایی بالای پنجاه هزار تومان را خریداری و جهت حمایت از نویسندگان و ناشران آن، آثار مذکور را میان اعضای خانه سینما توزیع کرد و چه حمایتی بهتر از این می توانست از نشر سینمایی باشد؟!
13 ـ خانه سینما سی و شش میلیون تومان صرف آموزش زبان برای دستیاران کارگردان و برنامه ریزان کرده اما متاسفانه آماری از میزان پروژه های بین المللی تولید شده در ایران یا ساخته شده در خارج از کشور با حضور عوامل بین المللی در کنار عوامل ایرانی منتشر نشده تا بدانیم این هزینه دقیقا چه فایده ای داشته است؟ سینما مثبت آماده انعکاس توضیحات سازمان سینمایی و خانه سینما درباره این خبر است.