سینما مثبت: در روزهای اخیر مصاحبه ای از قائممقام و سرپرست معاونت فرهنگی و پژوهشی بنیاد سینمایی فارابی منتشر شده که در آن ضمن اعلام خبر ساخت پروژه مشترک «اقبال لاهوری» با کشور پاکستان، این اقدام را گامی جهت تغییر ذائقه مردم پاکستان از سمت و سوی آثار هندی و تغییر ذائقه مردم این کشور به سمت آثار فارسی زبان عنوان کرده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی خبری ـ تحلیلی سینما مثبت، اظهارات ایل بیگی در حالی بیان می شود که سینمای هند برخلاف تصور رایج که زمانی محدود به رقص و آواز بود، سال هاست پیشرفت محسوسی کرده و حالا دیگر تنه به تنه فیلم های هالیوودی می زند. علت این موضوع هم این است که دقیقا در شرایطی که سینمای ایران درگیر منازعات بی حاصل، حیف و میل بودجه در بخش های بی خاصیتی مانند هنر و تجربه، برگزاری جشنواره های غیر مفید و صرف بودجه های کلان برای ساخت فیلم های سفارشی و بی مخاطب بوده، سینمای هند در مسیر توجه به خواسته های مردم رُشد کرده و حالا اینکه چطور فیلمی به کارگردانی بهرام توکلی که اساسا کارگردانی علاقه مند به ریتم کُند، ضد قهرمان، ضد قصه و روشفکری ساز است می تواند در رقابت با سینمای پُر تحرک هندوستان نظر پاکستانی ها را به خود جلب کند؟! سوال مهمی است که پاسخ آن می تواند سرنوشت این پروژه را روشن کند.
پاداش بی اعتنایی به جشنواره فیلم فجر
نکته قابل تامل دیگر، بی اعتنایی کامل سازندگان فعلی اقبال به جشنواره فیلم فجر در بهمن ماه گذشته است زمانی که از جشنواره قهر کردند و برای دریافت جوایز خود در سالن اختتامیه حاضر نشدند. این بی اعتنایی حتی به یک معذرت خواهی رسانه ای هم منجر نشد اما از آنجا که تیم سازنده این فیلم با ساخت فیلم روز صفر، معادلات ساخت فیلم های اینچنینی را به هم زده اند و در کنار ارگان هایی مانند اوج، به عنوان سازنده چنین آثاری توانایی خود را به رخ کشیده اند، حتما باید بنیاد سینمایی فارابی با هدف یارکشی در فضای سینمای ایران سفارشی اینچنینی به آن ها بدهد تا در کنار آن ها از برخی مسائل مصون بماند.
سریال اقبالی که عباس نعمتی نوشت
نکته قابل تامل دیگر این است که در خبر اعلام شده، ایل بیگی گفته است: «پیش از این نیز صحبتهایی برای ساخت فیلم یا سریال از زندگی اقبال مطرح شده بود اما هیچ یک از طرفین بهصورت جدی وارد مراحل تولید این فیلم نشده بود. طرحهایی به دست ما رسیده بود اما از کیفیت لازم برخوردار نبودند، بنابراین تصمیم گرفتیم این پروژه را به یکی از کارگردانان خوب کشور بسپاریم که ضمن اینکه جوان است و از روزآمدی کافی برخوردار است، در زمینه ساخت آثار بزرگ و پرهزینه (بیگ پروداکشن) نیز تجربه داشته باشد.»
این اظهارات در حالی بیان شده که حدود پانزده سال قبل، ساخت سریالی با موضوع زندگی اقبال لاهوری، از سوی مرکز سیما فیلم به ایرج تقی پور سفارش داده و فیلم نامه این سریال نیز توسط عباس نعمتی به نگارش درآمد و حتی سفرهایی نیز از سوی گروه سازنده به پاکستان صورت گرفت. اینکه فیلم نامه قبلی با وجود صرف هزینه های مختلف برای آن چه سرنوشتی پیدا کرده و فیلم نامه فعلی چه مسیری را پیش خواهد گرفت، سوالی است که مسوولان بنیاد سینمایی می توانند به آن پاسخ دهند اما باید مراقب بود در این فیلم مانند فیلم تختی، اقبال در نهایت به خاک و خون کشیده نشود و همین حداقل تصور مثبت مخاطب از وی، به واسطه تصویر نادرست از این شاعر خدشه دار نشود.