سینماپلاس امیدوار است برگزار کنندگان این رویداد، با برنامه ریزی صحیح و اصولی مانع از برگزاری رویدادی مشابه و تکراری با دیگر رویدادهای موجود شوند تا این جشنواره به جای آنکه به نقطه ضعفی در جریان تولید فیلمهای انقلابی تبدیل شود، به عاملی برای تقویت جریان تولید این آثار تبدیل شود.
گزارش سینماپلاس از حواشی یک جشنواره سینمایی تازه متولد شده
«موازی کاری» به جشنوارههای حزب اللهی هم رسید
سینماپلاس: اغلب جشنوارههای سینمایی در ایران مصداق بارز «موازی کاری» هستند.جشنوارههایی که با هدفهایی مشابه و حتی در زمانهایی نزدیک به هم برگزار میشوند و با تفاوتهایی جزئی نسبت به یکدیگر، آثار اندک تولید شده را بررسی میکنند. حالا اعلام خبر برگزاری جشنواره «آینه اوج» بار دیگر نگرانیهایی را درباره موازی کاری جدید ایجاد کرده است.
به گزارش وب سایت خبری ـ تحلیلی سینماپلاس، برگزاری جشنوارههای فرهنگی ـ هنری در ایران سالهاست به عرصه ای برای هزینههای میلیاردی بی حاصل تبدیل شده است. آخرین نمونه چنین جشنوارههایی برگزاری «جشنواره فیلم یاس» است که دقیقاً همان مسیری را در پیش گرفته که جشنواره «جام جم» سالهاست در آن حرکت میکند. این روزها سازمان سینمایی در حال سامان دادن به برگزاری جشنواره فیلم فجر و حذف بسیاری از بخشهای زائد است. در چنین شرایطی سازمان هنری ـ رسانه ای اوج که در سه سال اخیر پا به عرصه تولید فیلم کوتاه و مستند گذاشته و برخی از محصولات آن این روزها از شبکه تازه تأسیس افق در حال نمایش است، اعلام کرده که دی ماه امسال جشنواره ای با عنوان «آیینه اوج» را برگزار مینماید. این جشنواره با نام فرعی «جشنواره انقلاب» در بخشهای فیلمهای داستانی، مستند و نماهنگ برگزار و بخشی ویژه با موضوع خانواده نیز دارد. در این جشنواره قرار است دو جایزه ویژه برای بهترین و بهترین تدوین نیز اهداء شود.
سازمان اوج در سه سال گذشته با برگزاری «جایزه گفتمان انقلاب اسلامی» تلاش کرده تا در عرصه سینمای ایران حضوری فعال داشته باشد. جایزه ای که البته نحوه برگزاری آن از سوی نیروهای حزب اللهی نیز با انتقادهایی مواجه بوده است. سال گذشته وقتی «روحالله رجبی» مسئول جنبش فکری هنری سینمای انقلاب اعلام کرد «ما به این نتیجه رسیدیم که نگاه دو سال گذشته پاسخگوی اهداف اساسی ما نیست و اساس جنس این گفتمان از نوع جایزه نیست»، به واسطه عدم حمایت این گفتمان از سازنده فیلم ارزشمند «تنهای تنهای تنها» و از دست رفتن ظرفیتهای موجود در یک فیلم ساز جوان و تازه نفس مانند عبدی پور انتقادهای زیادی از این جایزه مطرح شد. عبدی پور در دومین دوره این جشنواره برای فیلم ارزشمند خود از این گفتمان جایزه دریافت کرده بود.
حالا جشنواره «آیینه اوج» قرار است نمود دیگری از فعالیت جدید این سازمان در عرصه رسانه ای باشد اما نکته جالب توجه این است فیلمهایی که قرار است در چنین جشنواره ای مورد قضاوت واقع شوند، این روزها در قالب جشنواره فیلم مقاومت نیز مورد بررسی قرار میگیرند. همچنین «جایزه ویژه شهید آوینی» نیز دقیقاً کارکردی مشابه جشنواره آیینه اوج دارد و از همه مهم تر اینکه دی ماه هرسال نیز جشنواره عمار برگزار میگردد که به واسطه پایبندی به چهارچوبهای موضوعی و نیز بهره گیری از ظرفیتهای مختلف، با وجود عمر کوتاهش به رویدادی معتبر و جدی تبدیل شده و در آن رویداد هم چنین فیلمهایی مورد توجه قرار میگیرد.
عجله برگزار کنندگان جشنواره آیینه اوج
بررسی مطالب موجود در سایت این جشنواره نیز حاکی از عجله برگزار کنندگان این رویداد است؛ به گونه ای که در سایت جشنواره به نکته مهمی همچون: زمان برگزاری جشنواره اشاره نشده است. در بخش «قوانین شرکت در جشنواره» نیز به جای آنکه با توضیح دقیق و کاملی درباره این رویداد مواجه شویم این جملات دیده میشود: فیلمها باید سازگار با هدف جشنواره باشند، امکان خروج فیلم در طول دوره جشنواره وجود ندارد… دی وی دی برنامههایی که انتخاب نمیشود تنها به درخواست امضاکنندگان کارهای ارسالی بازگشت داده میشود و اگر چنین درخواستی وجود نداشته باشد دی وی دیها ظرف مدت 30 روز بعد از پایان جشنواره نابود خواهند شد… هیئت داوران جشنواره 22 مهرماه در مراسمی معرفی میشوند و قرار است از بین کارگردانان مطرح سینما باشند.
در همین زمینه چند سؤال وجود دارد. اگر مهلت شرکت در جشنواره نهم دیماه 93 است، چرا داوران 22 مهرماه معرفی میشود و آیا منظور تنظیم کننده این فراخوان از عبارت داوران، احیاناً انتخاب نبوده است؟! زیرا معمولاً مرسوم است که پس از پایان کار انتخاب، داوران معرفی شوند.
سینماپلاس امیدوار است برگزار کنندگان این رویداد، با برنامه ریزی صحیح و اصولی مانع از برگزاری رویدادی مشابه و تکراری با دیگر رویدادهای موجود شوند تا این جشنواره به جای آنکه به نقطه ضعفی در جریان تولید فیلمهای انقلابی تبدیل شود، به عاملی برای تقویت جریان تولید این آثار تبدیل شود. کارکردی که متأسفانه این روزها در میان جشنوارههای مختلف سینمایی حکم کیمیا را پیدا کرده است.