قرار دادن جنبه های فنی در رای گیری تلاشی برای جلب توجه منتقدان به جزئیات فنی آثار سینمایی جشنواره است. البته در زمان نمایش فیلم ها در جشنواره افرادی هم هستند که صداهای ناهنجار درمی آورند اما آنها جزو اعضای انجمن نیستند
گزارش سینماپلاس از نشست خبری هشتمین جشن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی
اعضای انجمن منتقدان از خودشان صداهای ناهنجار در نمی آورند!
سینماپلاس: بیش از 100 منتقد، خبرنگار و روزنامه نگار سینمایی درباره آثار به نمایش درآمده در سی و دومین جشنواره فیلم نظر داده اند و حاصل داوری آنها روز چهارشنبه این هفته جایزه خواهند گرفت.
به گزارش وب سایت خبری ـ تحلیلی پلاس، هشتمین جشن منتقدان سینمای ایران با اهدای جایزه به فیلم های برگزیده جشنواره سی و دوم فیلم فجر روز چهارشنبه بیست و دوم مرداد ماه ساعت 17 در تالار ایوان شمس برگزار می شود. اجرای این مراسم نیز به عهده «شهرام شکیبا» و «کامران ملکی» خواهد بود. در نشست خبری این جشن که صبح امروز در خانه سینما برگزار شد، «جواد طوسی» دبیر این جشن در سخنانی هدف شورای مرکزی انجمن منتقدان را تداوم برگزاری این جشن عنوان کرد و گفت: با وجود وابستگی این صنف به خانه سینما تلاش خواهیم کرد استقلال خود را حفظ کنیم. با اعلام کاندیداها قطعا تقاوت داوری این انجمن با دیگر بخش ها بیشتر مشاهده خواهد شد.
بزرگداشت برای علیرضا داوود نژاد
طوسی با اشاره به برگزاری دو بزرگداشت برای «علیرضا داوود نژاد» و «ایرج صابری» گفت: یکی از اهداف عمده انجمن این است که همواره حرمت ها و جایگاه تاریخی عرصه نقدنویسی را حفظ کنیم چون اعتقاد داریم از گذشته می توانیم شرایط امروز را تعریف کنیم.
وی با اشاره به در نظر گرفتن 15 بخش گفت: در 14 بخش هفت کاندید داریم و در بخش بهترین فیلم 10 کاندیدا در نظر گرفته شده اند.
آیا آرای انجمن اعتبار دارد؟
در این نشست خبری، کثیریان به سوال خبرنگار سینماپلاس درباره نحوه داوری آثار پاسخ داد. وی در پاسخ به سوال خبرنگار ما درباره این مساله که چرا تمامی رشته های فنی نیز برای رای دهی اعلام شده اند و آیا همه منتقدان صلاحیت علمی برای اظهار نظر درخصوص بخش هایی مانند: صداگذاری،تدوین، جلوه های ویژه و… را دارند؟ گفت: بعد از برگزاری جشنواره فیلم فجر تلاش کردیم برخی آثار شاخص را نمایش دهیم تا آثار بهتر دیده شوند. در این سالن خیلی فیلم های جشنواره اکران شدند. مثلا فیلم «شیفتگی» با وجود نمایش فیلم در جشنواره به دلیل درخواست کارگردان به جهت نمایش فیلم در روز آخر جشنواره و عدم تماشای آن توسط روزنامه نگاران، فیلم در خانه سینما نیز به نمایش درآمد.
کثیریان ادامه داد: واقعیت این است که قرار دادن این بخش در داوری تقاضای هنرمندان فنی بود که می خواستند در این جشن دیده شوند. برخی صراحتا عنوان می کنند چرا این بخش ها را نمی بینید. من بین صدای دلپاک و زاهدی هیچ تشخیصی ندارم چون آنها در سطح بالایی کار خود را بی نقص انجام می دهند.
کثیریان در ادامه درخصوص اشکال این شکل از داوری افزود: یک راه این بود که به آرای یک جمع پرشماری اعتماد کنیم و آن خواسته هنرمندان که دوست داشتند نظر منتقدان را درباره فیلم های خود جویا شوند را تامین کنیم. این راه دوم است که البته آزمون و خطا هم دارد و باید دید که چقدر اشکال دارد اما حرف شما را قبول دارم که خودم را صاحب صلاحیت نمی دانم که درباره صدا و گریم اظهار نظر کنم.
در ادامه این جلسه در پاسخ به این سوال سینماپلاس که چرا فرم های داوری جشنواره ای که بهمن ماه برگزار شده، تیرماه توزیع شد؟ گفت: فرم های داوری از زمان جشنواره در اختیار منتقدان قرار می گیرد اما در طول جشنواره ممکن است گم شود و در تیرماه مجددا در اختیار اعضاء قرار گرفت.
«علی اعلایی» عضو دیگر شورای داوری جشن نیز با اشاره به اهدای جایزه با عنوان «بهترین دستاورد فنی» در سال های گذشته گفت: این جایزه در سال های قبل به این صورت اهداء می شد و حالا رشته های مختلف دستاورد فنی همچون: صداگذاری، فیلم برداری، گریم و… این جوایز اینبار تفکیک شد و بعد از تفکیک جوایز در دوره های قبل متوجه شدیم منتقدان سینمایی تمایل به رای دهی به بخش هایی مانند: طراحی صحنه و چهره پردازی دارند و ما اقبال منتقدان سینمایی به این موارد را طبقه بندی کردیم و به این نتیجه رسیدیم در راستای افزایش کیفیت تماشای فیلم توسط منتقدان، با این برگه های رای توجه او را به همه عناصر سینمایی جلب کنیم. قرار دادن این جنبه های فنی در رای گیری تلاشی برای جلب توجه منتقدان به جزئیات فنی آثار سینمایی جشنواره است. البته در زمان نمایش فیلم ها در جشنواره افرادی هم هستند که صداهای ناهنجار درمی آورند اما آنها جزو اعضای ما نیستند.
جشن صمیمانه خواهد بود
«کیوان کثیریان» عضو دیگر شورای برگزاری این جشن نیز درخصوص نحوه جمع آوری آرای منتقدان در این جشن گفت: این مسوولیت توسط علی علایی انجام شد و اعضاء آرا خود را در فرم های ارسال شده و همچنین در سایت انجمن اعلام گردید. به نظرم امسال استقبال بیشتری از سوی منتقدان با سابقه تر روی آراء انجام شد و بیش از 100 رای جمع آوری شد. البته این سیستم اختیاری است و اعضاء اجباری به حضور در رای دهی ندارند. البته رای های امسال هم خوب و منطقی است.
کثیریان در ادامه افزود: سیستم داوری این جشنواره کمی است و به همین دلیل امکان اعمال نظر و سوء استفاه از آن وجود ندارد. به همین دلیل هنرمندان به این رویداد اعتماد دارند. وی درخصوص چهارمین جشنواره نوشتار سینمایی نیز گفت: این جشن جدای از جشن اهدای جوایز به فیلم ها برگزار می شود.
«جعفر گودرزی» مدیر اجرایی جشن نیز در سخنان خود به مشکلات مالی این جشن اشاره کرد و گفت: گاهی اسپانسرها چیزی از ما می خواهند که امکان برآورده کردن آن را نداریم به همین دلیل سعی می کنیم برای دریافت کمک مالی زیر بار خواسته های نامعقول حامیان مالی نرویم.
طوسی نیز در ادامه این صحبت ها به برگزاری جشن به شکل صمیمانه اشاره کرد و گفت: این جشن تلاش خواهد کرد ضمن آنکه اهداف انجمن را پوشش دهد، پاتوقی مقطعی نیز باشد.
این جشن با حمایت مالی ماهنامه «سینما و ادبیات» که یک نشریه بخش خصوصی است برگزار می شود.