سینما مثبت: ایرج میلانی مجری و مستندساز سینما با انتشار مطلبی نسبت به ساخت سریال تلویزیونی سلمان فارسی واکنش نشان داده و صرف هزینههای چند صد میلیاردی برای این سریال را ولخرجی بدون پاسخگویی دانست.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی خبری- تحلیلی سینمامثبت، ساخت سریالهای تاریخی در دهه هشتاد یکی از برنامههای محوری سازمان صدا و سیما بود که حاصل آن تولید بیش از ده سریال همچون: کلاه پهلوی،مختارنامه،معمای شاه، در چشم باد،یوسف پیامبر و… بود اما در میانههای دهه نود با بروز مشکلات متعدد مالی، تولید این آثار بسیار محدود شده و سلمان فارسی نخستین سریالی است که در ابعاد گسترده پس از مختارنامه مقابل دوربین رفته است. همین مساله سبب بروز اعتراضهایی میان اهالی سیما شده است.
ایرج میلانی مجری تلویزیون و مستندسازی که او را با مستندهای طبیعتگری میشناسیم پس از نمایش مستند پشت صحنه مختارنامه از سیما در تاریخ ۱۱ فروردین ۱۴۰۱ با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود نوشت:
امروز مستندی از پشت صحنه سریال سلمان فارسی در شبکه یک پخش شد.میزان دقیق هزینهای که صرف این سریال شده را نمیدانم اما از تصاویر این مستند میتوان حدس زد که با چند صد میلیارد تومان هزینه (و شاید بیشتر) طرفیم.در مستند مستند عنوان میشود که فقط مساحت فضاسازیها و دکورها به 500 هکتار میرسد و 11 هزار دست لباس برای بازیگران دوخته شده.در تدارکات فیلم از سفر به حدود 10 کشور در جهان برای یافتن فضای فیلمبردرای،تصاویری را نشان میدهند.
ساخت سلمان فارسی درآمد زا است؟
منظورم این نیست که: چرا این هزینه؟قطعا در جهان دهها مجموعه پر هزینهتر از این ساخته می شود اما با یک تفاوت هزینههایی گزاف فقط برای مجموعه های تلوزیونی صرف میشود که امکان برگشت سهم عمده آن از محل نمایش در دیگر شبکه های جهانی وجود داشته باشد و یا اینکه کلا درآمد زا باشند.سال 1387 در بازدید از یک شبکه تلوزیونی در کره جنوبی کارگردان جومونگ اشاره میکرد که هدف اصلی ما درآمد زایی برای شبکه است و در همان زمان در این شبکه مستندی با بودجه 13 میلیون دلار در حال ساخت بود که هدف عمده آن باز هم درآمد زایی برای شبکه بود.آیا امیدی هست این تولید تلوزیونی در شبکههای دیگر کشورها به پخش برسد؟ اگر نیست آیا منطقی هست کسی یا کسانی بتوانند بدون اطلاع مردم، میلیاردها از پول جیب آنان را بدون اجازه ایشان و بدون اطلاع مجلس و غیره در راهی هزینه کنند که فقط خود برای مردم صلاح دیدهاند؟ اگر امید به استقبال داخلی از این فیلم هست چرا تولید آن را با همان فیلمنامه و کارگردان به بورس و یا سرمایه گذاران داخلی نمیسپارند و ترجیح میدهند سرمایه مستقیما از جیب مردم و از محل بریده شدن بودجه سایر تولیدات سیما تامین شود؟مخصوصا که توفیق اینگونه مجموعهها ،علیرغم مهارت و تدارکات کافی دست اندرکاران به هزاران فاکتور دیگر هم بستگی دارد.
میلانی در پایان تاکید میکند:
با پول مردم و یا با پول حاصل از فروش نفت یعنی سرمایه نسل بعد،متعهدانه برخوردکنیم.فقط اختلاس را پُر رنگ نبینیم،ولخرجی بدون پاسخگو بودن هم همان تاثیر را دارد.
هزینه تولید سلمان فارسی
سینما مثبت پیشتر در مطلبی به نقل از منابع موثق هزینه تولید این سریال را چهارصد میلیارد تومان اعلام کرده بود (اینجا) که سکوت سازمان صدا و سیما در این مورد نیز دلیلی بر تایید این رقم است.البته این دغدغه درباره سلمان فارسی وجود دارد که برخلاف مختارنامه که به واسطه محتوای دینی قابلیت پخش مکرر دارد، به واسطه محتوای خاص آن امکان پخش مکرر نداشته باشد.امید است مسوولان سیما با روشنگری درباره اهداف تولید این سریال پاسخی به دغدغههای اهالی رسانه و هنرمندان بدهند.
مطالب مرتبط: