سینما مثبت: محمد سرافراز رییس پیشین سازمان صدا و سیما در تازهترین گفت و گوی خود با اشاره به برخی اتفاقهای پشت پرده در زمان مدیریت وی بر این رسانه، کشف برخی فسادهای مالی را دلیل برخوردهای صورت گرفته با خود و در نهایت استعفا از این سازمان عنوان کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی خبری- تحلیلی سینمامثبت،سرافراز که از ۱۵ آبان ۱۳۹۳ تا ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۵ مدیریت این رسانه را به عهده داشته، در گفت و گو با محمد صابری و عطیه مؤذن در خبرگزاری مهر که با تیتر «گفتگوی صریح مهر با محمد سرافراز/پیامهای منفی علیه «تحول صداوسیما» از کجاست؟ روایت یک عقبماندگی» منتشر شده، موارد مهمی از مناسبات مالی این رسانه را تشریح کرده است.
برخورد با زدوبندها و فسادهای مالی
در بخشی از این گفت و گو سرافراز با أشاره به تلاشهای صورت گرفته برای ایجاد درآمد پایدار برای صدا و سیما میگوید: «با تغییر مدیرکل بازرگانی و تمهیدات دیگری که اندیشیده شد، به میزان هزار و سیصد میلیارد تومان قرارداد قطعی برای تبلیغات بستیم و تا دو هزار و پانصد میلیارد تومان هم پیشنهاد قرارداد به دستمان رسیده بود که کارهای آن هم در دست اقدام بود که به دورههای آخر مسئولیت من رسید. وارد جزئیات بیشتر نمیشوم اما فضا به سمتی رفت که احساس کردم از بیرون کارشکنیهای بسیاری علیه سازمان میشود. بهطور خاص هم هدف اصلی اقدامات ما در زمینه برخورد با زدوبندها و فسادهای مالی بود.»
پیام رسان سروش هم مطرح بود
در ادامه این گفت و گو میخوانیم: «بخشی از آن در حوزه بازرگانی بود و بخش دیگر هم مربوط به پروژههای فنی میشد که پیشتر هم به آنها اشاره کردهام. در پروژه «آیپیتیوی» حدود ۱۰ میلیون یورو هزینه شد که هیچ حاصلی برای سازمان به همراه نداشت. مورد دیگر مجموعهای بهنام «دیتاسنتر» بود که دهها میلیارد تومان چه قبل از دوره ما و چه بعد از دوره ما در آن هزینه شده بود اما از نظر من فایدهای برای سازمان نداشت. یکی دیگر هم پیامرسان «سروش» بود که آن هم مشکلات بسیاری داشت. وقتی این موارد کشف و گزارش شد، برخوردها شروع شد. به همین دلیل یکی از دو راهی که پیشنهاد کرده بودم باید انتخاب میشد.»
تراکم شدید مدیر در صدا و سیما
سرافزار در بخش دیگری از این مصاحبه به تراکم شدید مدیران صدا و سیما هم اشاره کرده و میگوید: «سازمان در آن مقطع برای ۲۰ هزار نیرو، ۳ هزار و پانصد مدیر مصوب داشت! این برای هر کسی که با کار تشکیلاتی آشنا باشد، خندهدار است. یعنی به ازای هر ۶ تا ۷ نفر، سازمان یک مدیر رسمی داشت! مرتباً هم تلاش میکردند این جایگاههای مدیریتی را ارتقا دهند. مدیر تبدیل به مدیرکل میشد، مدیرکل میشد مدیر مرکز، بعد میشد مدیر سازمان و بعد هم به معاونت میرسید! همینطور تعداد معاونتها و مدیران بالا میرفت. در یک تشکیلات وقتی تعداد مدیران از حدی بالاتر برود، خودش تبدیل به یک چالش میشود. چنین تشکیلاتی به جای آنکه مأموریتهایش را انجام دهد، بیشتر در برابر مأموریتها مقاومت میکند. این خاصیت طبیعی بروکراسی است.»
تعاملهای علی عسگری بی فایده بود
در ادامه این گفت و گو خبرنگار از سرافراز میپرسد: «صحبت از تعامل کردید، یاد حجم بالای دیدارهای آقای علیعسگری در یک سال اخیر افتادیم که غالباً مربوط به امضای تفاهمنامه با وزارتخانهها و دستگاههای مختلف میشد!»
سرافزار پاسخ میدهد: «آن تفاهمنامهها که همه صوری است! منظورم از تعامل اینها نیست. از این تفاهمنامهها هیچ چیزی درنمیآید! نه فقط در صداوسیما که برای هیچ جایی دستاوردی ندارد. اتفاقاً یکی از نکات همین است که آیا رئیس صداوسیما خودش برنامهای مشخص برای خودش دارد یا نه؟ اگر این برنامه وجود داشته باشد، طبیعتاً همان را پیش میبرد و اگر نباشد، کار رسانه مانند سیلی است که آدم را با خودش به هر طرف که بخواهد میبرد. فرد دیگر حتی در کنترل خودش هم نیست!»
وقت رییس صدا و سیما در جلسات بیهوده تلف میشود
در ادامه این گفت و گو سرافراز با اشاره به جلسات مختلف صدا و سیما میگوید: «یکی از نمودهای این شرایط، همین جلسات است. تصور کنید رئیس صداوسیما در تمام جلسات اصلی کشور حضور دارد؛ جلسات دفتر رهبری، شورایعالی فضای مجازی، شورایعالی انقلاب فرهنگی، شورایعالی امنیت ملی، دو نوبت جلسه هیأت دولت در هر هفته، علاوهبر آن جلسات کمیسیون فرهنگی دولت که با حضور رئیس سازمان باید برگزار شود. از بد حادثه هم صداوسیما در شمال شهر قرار دارد و اکثر این جلسات در حوالی خیابان پاستور برگزار میشود. تنها زمان رفت و آمد به این جلسات را حساب کنید تا ببیند چقدر زمان میبرد! تازه فقط هم این جلسات رسمی نیست. تمام وزرا درخواست جلسه و امضای تفاهمنامه دارند. تمام کمیسیونهای مجلس علاقه به برگزاری جلسه مشترک دارند، سوای از تکتک نمایندهها که خودشان تقاضای جلسه دارند. کارشناسان و صاحبنظران حوزههای مختلف هم که جای خود دارند. اگر رئیس صداوسیما فقط همین جلسات را بخواهد شرکت کند دیگر وقتی برایش باقی نمیماند! زمانی که ما بودیم فقط جلسات هیأت دولت چهار ساعت طول میکشید و فکر نمیکنم در حال حاضر هم کمتر شده باشد.
برخی خبرنگاران سکه می گیرند تا خبر منعکس کنند
در ادامه این گفت و گو سرافراز در پاسخ به سوالی درباره زد و بندهای مالی و برخوردهای صورت گرفته توسط سرافراز با این زد و بندها و شرایط امروز میگوید: «شاید به یک معنا، تشدید هم شده باشد. اما این مسائل جزو مواردی است که زمانی میتوان به مصادیق آن اشاره کرد که پیگیری قضائی درباره آن صورت گرفته باشد. با این حال در همین فاصله کوتاه موارد متعددی از این دست مطرح شده است، آن هم از زدوبندهای مالی که معمولاً هم مرتبط با ردههای پایین در سازمان نبوده است. سازمانی که میخواهد بر نهادهای بزرگ کشور ناظر باشد، نباید اینگونه باشد. بهخصوص که عددهای بزرگی امروز جابهجا میشود و شاهد رانتهای کلانی هستیم که همه هم آن را قبول دارند! مثل ارز ۴۲۰۰ تومانی که همه میدانند ارز رانتی است اما ماندهاند اگر آن را حذف کنند چه تبعاتی به همراه خواهد داشت! اگر صداوسیما میخواهد با چنین رانتها و فسادهایی برخورد کند، خودش باید در درون خودش سالم باشد. نمیگویم که صددرصد پاک باشد اما لااقل خبرنگارهای آن، برنامهسازان و مدیران آن نباید درگیر چنین مسائلی باشند…در دورهای که بنده مسئولیت داشتم، بله بهصورت مصداقی در سطح خبرنگاران هم چنین مسئلهای را داشتیم. بالاخره دستگاهها وقتی میخواهند مطالب و منویاتشان مطرح شود، بهدنبال ارتباط با خبرنگاران هستند. خودشان هم اسمش را میگذارند «هدیه» و گاهی سکهای هم میدهند تا ارتباطشان برقرار باشد.»
گاهی ممکن است خبرنگار تهدید شود
سرافراز در پایان ضمن تمجید از برخی فعالیتهای خبرنگاران صدا و سیما میگوید: «البته باید حسن صداوسیما را هم بگوییم که در همین چند سال اخیر گزارشهای تحقیقی در آن پخش شد که عمدتاً هم مربوط به خارج از تهران بودند. گزارشهای خیلی خوبی که واقعاً تأثیرگذار بود و مشخص بود در مسیر تولید آن با مراکزی درگیر شده بودند. مثل موارد مرتبط با کالای قاچاق و یا خامفروشی که ورود یک خبرنگار به این حوزهها بسیار ارزشمند است. بهخصوص که خبرنگار میداند در این زمینهها با مشکلاتی مواجه میشود و شاید حتی بعدها تهدید شود. بالاخره منافع عده زیادی در این موارد با خطر مواجه میشود. این موارد هم در صداوسیما هست اما باید این نگاه و رویکرد به همه اجزا تسری پیدا کند. باید همه جا این نگاه حاکم باشد که میخواهیم با فساد و رانت مقابله کنیم تا کشور سالم شود.»
مطالب مرتبط:
صدا و سیما، ده میلیون یوروی گُم شده و زمینه سازی ظهور