سینما مثبت: انحراف جشنواره فیلم کوتاه تهران از مسیر اصلی برگزاری خود تبدیل به «آش شوری» شده که صدای فردی آرام و میانه رو مانند رییس سازمان سینمایی را هم درآورد و باعث شد تا محمد خشزاعی در مراسم اختتامیه این جشنواره، بر روی سِن واکنش تُندی به این رویداد نشان بدهد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی خبری- تحلیلی سینمامثبت، در بخشی از مراسم اختتامیه این برنامه که یکشنبه شب دوم آبان ماه برگزار شد، مهمان ویژه مراسم برای اهدای جوایز اصلی روی سن حاضر شده بودند، محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی بهصورت ناگهانی پشت تریبون قرار گرفت و گفت: از آقای موسوی خواهش میکنم مجوز مجزایی برای جشنواره فیلم کوتاه ایرانمال بگیرند و یک مجوز برای برگزاری جشنواره فیلم کوتاه تهران، خواهش میکنم حرمت و صمیمیت جشنواره را حفظ کنند، من امشب حس کردم جشنواره ایرانمال برگزار میشود! این بد است. بچههای ما باید سادگی را یاد بگیرند، اینجا مدام فیلمهای تبلیغاتی ایرانمال پخش شد یک مجوز جداگانه برای فیلم کوتاه ایران مال بگیرید!
جشنواره فیلم کوتاه و سانسور لوکیشنی
جشنواره فیلم کوتاه تهران امسال برای دومین بار در مجموعه ایران مال برگزار شد. این مکان شاید مناسب برگزاری مراسمهای اکران خصوصی و فرش قرمز فیلمهای معمول سینمای ایران باشد اما قطعا اتمسفر و ماهیت آن در تضاد کامل با اهداف و ماموریتهای حوزهای مانند فیلم کوتاه و مستند است و أساسا شکلگیری این مجموعه و نحوه تکامل آن میتواند و باید دستمایه دهها فیلم کوتاه و مستند انتقادی – تحلیلی قرار گیرد. در چنین شرایطی إصرار بر برگزاری جشنواره فیلم کوتاه در چنین مکانی که حتی دسترسی به آن برای یک فیلمساز کوتاه بدون داشتن وسیله شخصی ممکن نیست باعث میشود تا معادلات و چهارچوبهای چنین مکانی بر محتوای آثار نیز تاثیر بگذارد. زمانی که چنین مکان لوکسی میزبان یک رویداد سینمایی میشود دیگر پرده سالنهای آن زیبنده انعکاس فقر و معضلات اجتماعی و حتی نقد اجتماعی نیست و به همین دلیل باید با لطایف الحیل و أنواع و اقسام تمهیدها چنین آثاری را از جشنواره کنار گذاشت و فیلمهای جشنواره را محدود به تعدادی آثار معمولی با پایانهای باز و نهایتا سانتیمانتال کرد که در آنها مهمترین معضل اجتماعی میشود مساله زنهای مطلقه! انگار نه انگار در طول دو سال گذشته جامعه ایران آبستن أنواع و اقسام حوادث و مسائل بوده که قطعا در فیلمهای کوتاه انعکاس داشته و أساسا چه جایی بهتر از فیلم کوتاه برای انعکاس این مشکلات و چه مسیری بهتر از فیلم کوتاه و مستند برای آنکه مسوولان متوجه معضلات و مشکلات شوند؟! اما این شیوه برگزاری جشنواره که میتوان نام «سانسور لوکیشنی» را برای آن ابداع و تعریف کرد سبب میشود تا رویدادی که جسارت و صراحت خمیر مایه اولیه آن است به رویدادی محافظه کار تبدیل و به مرور خالی از هرگونه معنا و اثر شود.
جشنوارهای که میتواند در محدوده جغرافیایی سالنهای نزدیک به دانشگاه تهران برگزار شود حالا در لوکیشنی حبس و سانسور شده که عظمت و ابهت آن هر نوع جسارت و نوآوری را در فیلمساز خفه میکند و فیلمساز بخت برگشته برای آنکه سال آینده نیز فیلمش امکان حضور در این فستیوال سنگ و سرامیک و شیشه را داشته باشد؛ با پیروی از الگوهای سانسور لوکیشنی فیلمی خنثی و کم اثر تولید خواهد کرد تا اثر تولیدیاش با این کاخ باشکوه در تضاد نباشد! جشنوارهای که خواننده افتتاحیه آن علیرضا افتخاری باشد هرچه هست قطعا جشنواره کوتاه نیست چرا که با همه احترامی که برای این خواننده سنتی میتوان قائل شد، او از جنس فیلم کوتاه نیست و بیشتر خواننده مراسمی سنتی و اداری است تا رویدادی جسورانه! همانگونه که کتابخانه جعلی جُندی شاپور که پیشتر با استقبال طبقهای نوکیسه برای گرفتن عکس سلفی و عکس لایف استایلی با کتاب مواجه شده مناسب برگزاری اختتامیه این رویداد شریف نیست و أساسا ماهیت این کتابخانه باید دستمایه ساخت چند فیلم هجو آمیز و انتقادی کوتاه و مستند قرار بگیرد نه اینکه میزبان رویدادی تا این درجه مهم باشد. اینکه در پایان برنامه هم مدیرعامل مجموعه «ایران مال» از برگزاری جشنوارهای مستقل در واکنش به انتقاد مطرح شده از سوی محمد خزاعی خبر میدهد دقیقا نشانه نگاه سرمایه سالار این مدیریت و عدم شناخت از ماهیت سینما است و ای کاش این درایت در مدیریت این مجموعه وجود داشت تا در مقابل این انتقاد سازنده «سکوت» کند. لابد میخواهند نام جشنواره خود را هم «کوتاهمال» بگذارند!!
یکی از علتهای تداوم چنین روندی آن است که برگزاری جشنوارههایی از این دست آنقدر پُرهزینه شده که برای به راه انداختن چرخ آن باید از هر راهی به جذب پول پرداخت ولو حتی جایی که هیچ سنخیتی با آن رویداد نداشته باشد! حالا با ادامه این روند و فربه شدن بدنه اجرایی مجموعههای سازمان سینمایی شاید دور از انتظار نباشد که در آیندهای نزدیک مثلا رویدادی مثل جشنوارهای با موضوع سلامت و پزشکی برای برگزاری مجبور باشد تا از یک تولید کننده سیگار حمایت مالی بگیرد چرا که اصل موضوع به جای کیفیت و فلسفه برگزاری به صِرف برگزاری تغییر ماهیت داده است.
سینما مثبت آماده انعکاس دیدگاههای افراد،سازمانها و نهادهایی که نام آنها در این مطلب آمده درباره مطلب مذکور است.