سینما مثبت: شکایت محمد رضا گلزار از پوریا ذوالفقاری یکی از دست اندرکاران رسانهای سینمای ایران در روزهای گذشته باعث طرح مطالب مختلف در فضای رسانهای شده است. برای بسیاری از افرادی که مخاطب این خبر بودهاند این سوال مطرح شده که منشاء این شکایت چیست و سرانجام احتمالی آن چه خواهد بود؟
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی خبری-تحلیلی سینما مثبت، در قانون قضایی ایران «دادخواهی» حق مسلم همه افراد است و هر فردی میتواند با داشتن دلایل و مدارک اولیه علیه هرکس – ولو شخصی مانند رییس جمهور- در دادگاه طرح شکایت کیفری یا حقوقی کرده و دادگاه نیز موظف به رسیدگی به موضوع است و پس از بررسی و تشکیل جلسه یا آن شکایت پذیرفته میشود و یا پذیرفته نمیشود. البته طرح شکایت نیز دلیل بر محکومیت طرف مقابل نیست و به همین دلیل اساسا طرح شکایت از سوی این بازیگر و وکلای او علیه این همکار سینمایی نویس یا هر فرد دیگری به معنای محکومیت طرف مقابل نیست.
سینمایی نویس به چه جرمی متهم خواهد شد؟
شکایتهایی از این دست نیز عمدتا با موضوعهایی همچون: تهمت،افترا، نشر اکاذیب و توهین مطرح میشود که در قانون به طور مفصل درباره آن توضیح داده شده است. احتمالا موضوع شکایت این بازیگر نیز «نشر اکاذیب» است به این صورت که مدعی خواهد شد متشاکی (سینمایی نویس) مطلبی درخصوص دستمزد ۱۸ میلیارد تومانی او مطرح کرده که باعث لطمه حیثیتی به او در فضای مجازی شده است. نشر اکاذیب به معنای انتشار و اشاعه اخبار دروغ و وقایع خلاف واقع به قصد ضرر رساندن به فرد یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی است.مجازات این اقدام نیز در صورت محکومیت فرد،حبس از دو ماه تا دو سال یا شلاق تا ۷۴ ضربه است که البته با توجه به تغییرات جدید در قوانین، مجازات چند میلیونی نقدی جایگزین آن خواهد شد.
سوء نیت؛ مساله این است
در جرائم کیفری مساله مهمی به نام سوء نیت وجود دارد. یعنی اینکه متهم از انجام عمل مجرمانه قصد بدی داشته باشد و خواسته باشد به شاکی صدمه برساند. در چنین شرایطی احتمال صدور رای علیه متهم بسیار بالا است اما اگر قاضی بر اساس مطالب پرونده و توضیحات متهم متوجه شود او سوء نیت نداشته و صرفا از سر دلسوزی یا با هدف اصلاح امور این کار را کرده یا به وظیفه ذاتی و حرفهای خود عمل کرده، یا متهم تبرئه میشود یا در مجازات او تخفیف قابل ملاحظه داده خواهد شد که البته در مطلب این سینمایی نویس ذکر عبارت «این چکیده ترین ماست تاریخ هنر سرگرمی» درباره این بازیگر کار را خراب کرده و چنین کنایهای و همچنین طرح مطالبی درخصوص احتمال بحث پولشویی، باعث خواهد شد تا وکلای این بازیگر با دست پُر به دادگاه بروند. قاعدتا دادگاه از این سینمایی نویس خواهد خواست تا مطالب و اسنادش درباره این رقم دستمزد و همچنین پولشویی را به دادگاه ارائه کند والا محکوم خواهد شد چون نتوانسته ادعایی که مطرح کرده را ثابت کند.
وظیفه انجمن منتقدان چیست؟
در روزهای اخیر رسانههای مختلف لزوم دخالت انجمن منتقدان و دیگر نهادهای صنفی در این موضوع را یادآوری کردند و البته جالب است که حمایت صنفی هم به امری کاملا سلیقهای تبدیل شده و صرفا درخصوص برخی دوستان و آشنایان رسانهها یاد حمایت صنفی میافتند و اگر آشنایی و دوستی با منتقدان و روزنامه نگاران مورد شکایت قرار گرفته نداشته باشند- مثل چندین نمونه قبلی- پیگیری خاصی از جانب آنها رخ نمیدهد اما انجمن منتقدان هم که تاکنون ثابت کرده علاقهای به پیگیری چنین مواردی ندارد میتواند حداقل با حضور جواد طوسی از اعضای شورای مرکزی که اطلاعات حقوقی بسیار خوبی هم دارد، حداقل یک وبینار آنلاین برگزار کرده و موارد حقوقی چنین پروندههایی را برای اعضای انجمن تشریح کند تا اعضاء با اطلاع از موارد حقوقی هنگام نوشتن مطلب صرفا با درج چند مطلب یا عدم درج چند مطلب کوتاه مانع از آن شوند که مطالب آنها پای آنها را به محاکم باز کرده و آنها را درگیر مراحل طولانی و بعضا چند ساله دادسرا،دادگاه کیفری بدوی،دادگاه تجدید نظر،اجرای احکام و… کند.
سینما مثبت آماده انعکاس دیدگاههای افراد مختلف درباره این مطلب است.