سینما مثبت:با گذشت چند روز از طرح انتقادهای جدی از سوی رسانه های وابسته به طیف اصولگرا نسبت به سریال تلویزیونی دادستان،حالا مشخص شده طرح این انتقادها نه از سر دلسوزی نسبت به حیف و میل احتمالی بودجه بلکه احتمالا ترکش های دعوایی درون گروهی میان طیف موسوم به اصولگرا بوده که البته چنین دعواهایی نیز مسبوق به سابقه است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی خبری ـ تحلیلی سینما مثبت، چندی پیش یکی از روزنامه نگاران حوزه سینما که مدتی است در حلقه مدیران شبکه ای تلویزیونی قرار گرفته و نامش به عنوان ناظر کیفی در عنوان بندی سریال های تلویزیونی به طور مکرر دیده می شود، با نگارش مطلبی درباره سریال دادستان ساخته جدید در حال پخش مسعود ده نمکی، از این اثر و همچنین سریال روزهای ابدی ساخته جواد شمقدری به عنوان زنگ پایان نسلی از فیلمسازان انقلاب نام برد که دیگر جز هدر دادن بودجه و مضحکه کردن موضوعات مهم کار دیگری از دستشان ساخته نیست. این روزنامه نگار در ادامه مطلب خود نیز اعلام کرد:«دادستان» از گرانترین محصولات سالهای اخیر تلویزیون است. با برآوردی چندبرابر عرف سریالهای همردیف خود. یعنی دهنمکی سریالی ساخته است ظاهرا علیه رانت و تبعیض و درباره عدالت و فقیر و غنی، ولی خودش برای دادن این شعارها، با تبعیض چندبرابر پول روتین چنین سریالی خرج روی دست بیتالمال گذاشته. طبعا با رانت نمیشود سریالی علیه رانت ساخت. با گرفتن چندبرابر بودجه روتین هم نمیشود علیه ویژهخواری حرف زد.»
نکته قابل این است که مطلب مذکور دقیقا در رسانهای بازتاب پیدا کرد که در روز بعد با سه مطلب تُند و تیز حسابی از خجالت سریال جدید ده نمکی درآمده بود. مطالبی با عناوین: شعارهایی که تمام نمیشود،چه کسی داد بیتالمال را از دادستان میگیرد و سقوط آزاد با «دادستان».
مشکل دادستان چیست؟
سریال جدید مسعود ده نمکی از نظر ساختاری اثری ضعیف و شلخته است.حجم زیادی موضوعهای کلیشهای و تکراری دارد. با ساختاری شلخته که انگار مستقیم از دست فیلمبردار روانه پخش شده و مرحلهای به نام تدوین را پشت سر نگذاشته است اما در مجموع سریال آزار دهندهای برای مخاطب عام نیست.اما حمله به این سریال از سوی فردی که خود ناظر کیفی سریالهای همان شبکه است و البته به عنوان میهمان گهگاه به برنامههای شبکه های دیگر نیز دعوت میشود علتی نمیتواند داشته باشد جز آنکه جریان اصولگرا که حالا سه شبکه مهم تلویزیون را در تسخیر خود دارند، از اینکه میدانی با این وسعت در اختیار فردی به نام ده نمکی قرار گرفته که چندان در قید و بندهای باندی و جناحی این جریان جایی ندارد چندان خرسند نیست و به همین دلیل بدش نمیآید با جریان سازی رسانهای، این رقیب قدرتمند خارج از دایره را تضعیف کند.به همین دلیل نسبت به چنین سریالی این فضاسازی رسانهای را انجام میدهد و متاسفانه این فضاسازی به گونهای انجام میشود که گویی منتقدان سریال ده نمکی سالهاست در تلویزیون سرگرم شاگردی و آموختن فوت و فن سریال سازی هستند و ظاهرا دوستان فراموش کردهاند که چگونه پلههای موفقیت را با آسانسور طی کرده و هم اکنون در جایگاه کنونی خود قرار دارند!!
تلویزیون چگونه به افراد پروژه میدهد؟
اگر تجربهای از ارسال فیلمنامه برای تلویزیون داشته باشید، قطعا میدانید این مجموعه در مواجهه با فیلمنامههای دریافتی تا چه اندازه با حساسیت برخورد میکند؟ اگر چنین تجربهای را پشت سر گذاشته باشید متوجه میشوید که در مقام فیلمنامه نویس در این مرحله خود را با استانداردهایی مواجه میبینید که صرفا در استدیوهای فیلمسازی هالیوود ممکن است رعایت شود! در این مرحله کوچک ترین جزییات بررسی و تحلیل میشود، خط به خط گافها و اشتباههای شما در مقام نویسنده کشف و بررسی میشود و در نهایت با پاسخهایی تکراری مانند: در اولویت نیست،قابل ساخت نیست و… بدرقه شده و ته مانده اعتماد به نفس شما نیز تخلیه میشود. اما در مواجهه با آثار به نمایش درآمده از تلویزیون ناگهان با آثاری مواجه میشوید که گویی از آن فیلترها عبور نکردهاند. این تناقض یک علت اصلی دارد و آن هم این است که در نظام تلویزیون اغلب پروژهها نه بر اساس کیفیت بلکه بر اساس میزان سهم افراد از قدرت به آنها واگذار میشود و حالا در چنین ساختاری به همان اندازه که افرادی مانند جواد شمقدری و مسعود ده نمکی از سفره ساخت سریال منفعت میبرند، جماعت منتقد دیروز صدا و سیما و مدیر امروز صدا و سیما هم نفع خواهند برد و البته که در این میان چهرههای قدیمی و صاحب دانش فراوانی یا خانه نشین هستند یا در بخشهای دیگری مشغول جور کردن دخل و خرج زندگی خود هستند. حالا در این وضعیت حمله یک گروه برخوردار از منافع به گروه برخوردار دیگر که اتفاقا هر دو پایه و اساس فکری مشترکی دارند معنایی جز این ندارد که جماعت اصولگرا حتی تحمل خودشان را هم بر سر سفره امکانات و منافع ندارند و حذف رقیب را از همفکران و نزدیکان خود آغاز کردهاند.
سینما مثبت آماده انعکاس دیدگاههای افراد درخصوص این مطلب است.