داوران فجر «رأی» میدهند یا «معامله» میکنند؟
سینما مثبت:در آستانه پایان جشنواره سیوچهارم فیلم فجر و اهدای جوایز به برگزیدگان، تحرکات پشت پرده فراوانی از سوی چهرههای مختلف برای کسب «حداکثری!» جوایز جشنواره به چشم میخورد. این مسئله هیات داوران این دوره را در آستانه آزمونی سخت و حساس قرار داده است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی اینترنتی خبری ـ تحلیلی سینما مثبت، امسال در جشنواره فیلم فجر، طیف پُر رنگی از تهیهکنندگان غیرخصوصی حضور داشتند و بهجز آثاری همچون: هفتماهگی، لانتوری، ابد و یک روز، نیمهشب اتفاق افتاد، آخرین بار کی سحر را دیدی، کفشهایم کو، بارکد و چند اثر دیگر، «بخش خصوصی» حضوری جدی در این رویداد نداشت. البته همه فیلمهای ایرانی از امکانی به نام «وام فارابی» بهره میبرند و بر همین اساس نمیتوان هیچیک از فیلمهای سینمای ایران را به معنی مطلق کلمه خصوصی دانست اما نکته مهم اینجاست که در فجر سیوچهار برخی فیلمهای پُرهزینه که از مدتها قبل تبلیغات و جریان سازیهای رسانهای عجیبوغریبی پیرامون آنها شکل میگرفت، بهشدت مدعی و البته «نیازمند» دریافت سیمرغهای متعدد هستند و اگر در بخشهای مهمی همچون: بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین فیلمنامه و بهترین بازیگری صاحب سیمرغ نشوند، عملاً نمیتوانند توجیهی برای حجم بالای سرمایهگذاریهای صورت گرفته داشته باشند. بر همین اساس، تلاشهای رسانهای فراوانی صورت گرفته تا این فیلمها با «دست پُر» از مراسم اختتامیه خارج شوند. در روزهای گذشته نمایش فیلم «دختر» ساخته رضا میرکریمی نیز تا حدودی این بازی رسانهای را بر هم زده است؛ چرا که فیلم میرکریمی شایستگی حضور و دریافت چند جایزه مهم را دارد و حالا فیلمی که تصور میشد «بهترین فیلم جشنواره» است، با حضور دختر، رقیب مهمی پیدا کرده است.
بر همین اساس صاحبان پنهان و آشکار برخی فیلمها از روزهای گذشته با القای برخی مطالب درصدد تأثیرگذاری بر رأی هیات داوران و نیز وادار کردن دبیر جشنواره به تسلیم درباره «زیادهخواهی» آنها هستند. محور یکی از این مطالب این است که با پیش کشیدن بحث تابعیت دوگانه محمد حیدری دبیر جشنواره، هر نوع شکست در رأیگیری مردمی را با این مسئله پیوند زده و عدم اختصاص جایزه به فیلم مورد نظر خود را متأثر از اقامت دبیر جشنواره در خارج از کشور دانسته و با عبارتهایی همچون «این جوایز بوی تپههای هالیوود را میدهد»، اعتبار رأی داوران را خدشهدار نمایند. البته مسئله دو تابعیتی بودن حیدری چیز تازهای نیست و سینما مثبت پیشتر در مطلبی به آن اشاره کرده بود که متن آن را میتوانید با کلیک کردن در «اینجا» بخوانید.
آنچه در این میان حائز اهمیت است، استقلال هیات داوران است و دبیر جشنواره نیز که قول «حفاظت» از آراء جشنواره را داده بود، باید در مقابل زیادهخواهیها ایستادگی کند و مسائل شخصی خود را نیز در نظر نگیرد.
ابوالحسن داوودی، محمد داوودی، مجتبی راعی، سیدجمال ساداتیان، منوچهر شاهسواری، مهدی فخیمزاده و نیکی کریمی داوران جشنواره سی و چهارم فیلم فجر هستند.