عنوان «دولتی» را به جشنواره فیلم فجر سنجاق کنید
سینما مثبت:«محمد حیدری» دبیر جدید جشنواره فیلم فجر این روزها در تلاش است تا با برخی ترفندهای رسانه ای، تصویری متفاوت تر و مطلوب تر از دو دوره قبلی این رویداد را ارائه دهد اما مشکل اینجاست که ساختار خاص این رویداد، امکانی برای تغییر جدی در آن پدید نمیآورد و به همین دلیل تغییرات صرفاً در حد «گفت و گوهای اینستاگرامی» نمود مییابد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی اینترنتی خبری ـ تحلیلی سینما مثبت، در سالهای اخیر جشنواره فیلم فجر از رویدادی «جشنوارهای» خارجشده است. رویداد جشنوارهای یعنی جایی که در چهارچوب خاص و از پیش تعیینشدهای، همه آثار بتوانند با یکدیگر رقابت کنند و در شرایطی برابر، فیلمسازان و ساختههایشان دیده شود. اما در چند دوره اخیر ـ که حتی پیش از مدیریت فعلی و در دوره شمقدری آغاز شد ـ این رویداد به سمت هرچه دولتیتر شدن رفته و درنتیجه با ایجاد شرایطی که به حذف فیلمسازان مستقل میانجامد، به محملی برای بهتر دیده شدن فیلمهای بخش دولتی یا شبهدولتی و آثار اصطلاحاً مخاطب خاص تبدیلشده است.
در چنین ساختاری طبیعی است اسامی هیات انتخاب اعلام نشود، فیلمها با تشخیص دبیر جشنواره به اعضای هیات انتخاب داده شود و هر فیلمی که دبیر «صلاح» ندانست، ناعادلانه از چرخه رقابت حذف شود. حتی طبیعی است با کم کردن سئانسهای نمایش یک فیلم و یا افزایش آن، مانع از دیده شدن فیلمی شد یا امکان تماشای آن را سهلتر کرد. حتی در چنین جشنوارهای میتوان به برخی فیلمسازان توصیه کرد «آثارشان را به جشنواره ندهند!». بعد هم میتوان همه این حرفها را تکذیب کرد و هرچند سال یکبار دبیر جشنواره را تغییر کرد تا جماعت سینماگر تصور کنند «کشتی بان را سیاستی دیگر آمده و حالا از این به بعد همهچیز فرق میکند».
حالا برای جشنوارهای با این شرایط چه نیازی به گرفتن ژست مستقل و اجرای نمایشهایی مانند «پیام اینستاگرامی» و مصاحبه و تأکید بر «صیانت از آراء» وجود دارد؟! فقط خدا میداند!
مشکل برخی جماعت ایرانی این است که دوست دارند ضمن ارتباط نزدیک و صمیمانه با دولت و رانت، ژست مستقل و روشنفکری هم داشته باشند. وقتی جمع این دو تناقض ممکن نیست، بهتر نیست عبارت «دولتی» را مقابل جشنواره قرار دهیم و تکلیف همه را نسبت به این رویداد روشن کنیم و درنهایت به این مسئله هم افتخار کنیم. باور کنید برخی چیزها با جشنواره فیلم فجر جمع نمیشود و همنشینی آنها مثل جمع ضدین «محال» است.