انجمن «منتقدان» یا «توزیعکنندگان کارت جشنواره»؟!
سینما مثبت:مجمع عمومی سالیانه انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران روز شنبه در حالی برگزار شد که تنها یکسوم از اعضای انجمن در این جلسه شرکت کرده و سایرین ترجیح دادند با «سکوت و عدم حضور» به رفتارهای غیر صنفی و غیرحرفهای این تشکل اعتراض کنند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی اینترنتی خبری ـ تحلیلی سینما مثبت، در طول یک سال گذشته انتقادهای فراوانی از عملکرد انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران صورت گرفته است. تلاش در جهت منافع شخصی بهجای برآوردن منافع صنفی، رفتارهای غیرمسئولانه نسبت به کلیت اعضاء، عدم موضعگیری شفاف در خصوص حقوق صنفی، نامشخص بودن معیارهای عضویت در این تشکل و…. برخی از این انتقادها است که پیشازاین در سینما مثبت نیز منعکس گردیده و نمونهای از آن را میتوانید با کلیک کردن در «اینجا» بخوانید.
طبیعی است در چنین شرایطی مجموع عمومی این تشکل صنفی با عدم استقبال مواجه شود و عده قابلتوجهی از اعضاء ترجیح دهند در این جلسه حضور نداشته باشند. سال گذشته انجمن برای 470 نفر از اعضاء خود در جشنواره کارت درخواست کرد که اگر این رقم را بهعنوان اعضای اصلی انجمن در نظر بگیریم، حضور 171 نفری اعضاء در این جلسه نشاندهنده آن است که 300 نفر از اعضاء موضعی خنثی و بیتفاوت نسبت به این رویداد در پیشگرفته باشند. البته در نظر داشته باشید همان 171 نفر نیز در مجمع حاضر نشدند و بخشی از آنها به دیگر اعضاء وکالت شرکت در این جلسه را دادند. نفر اول این انتخابات تنها 119 رأی به دست آورده که این مسئله نشاندهنده آن است که رییس انجمن مقبولیت حدود یکپنجم اعضاء را کسب کرده است.
نتیجه این انتخابات نشان میدهد باوجودآنکه برخی اعضای شورای مرکزی در طول یک سال گذشته بارها از مشکلات و سختیهای کار صنفی نالیدهاند و آن را «بار مضاعفی» برای خود عنوان کردهاند، این مسئولیت آنقدر هم خالی از منفعت نیست که بتوان عطایش را به لقایش بخشید!
انجمنی بهدوراز فضای رسانهای
یکی از مهمترین انتقادهای وارد به انجمن منتقدان، دور بودن فعالیت آن از واقعیتهای جاری این عرصه است. در سالهای اخیر «فضای مجازی» نقشی تعیینکننده در عرصه رسانهای داشته اما هیچیک از اعضاء حاضر در شورای مرکزی این دوره، نماینده واقعی این جریان نیستند و فعالیت طولانی، مداوم و مؤثری در فضای مجازی نداشتهاند. چهرههای انتخابی این دوره صرفاً «منتقد سینمایی» هستند و عدم حضور «خبرنگاران» در این شورا که بخش مهمی از شاکله انجمن را تشکیل میدهند؛ قطعاً سبب خواهد شد انجمن نتواند به این گروه خدمات مؤثری ارائه دهد. البته انجمن منتقدان در طول سالهای اخیر مابین «انجمن منتقدان» و «انجمن خبرنگاران» بلاتکلیف بوده است؛ به این شکل که بخش اعضای انجمن خبرنگارانی هستند که خدمات خاصی از این انجمن دریافت نمیکنند و بخش اندک «منتقدان» هستند که گهگاه مورد مراحم این تشکل قرار میگیرند.
انجمن پالایش نشده
انتقاد جدی دیگر وارد به این تشکیلات صنفی، در پیش گرفتن رویهای محافظهکارانه است که سبب شده در سالهای اخیر پالایش و بررسی مجدد در خصوص پرونده اعضاء صورت نگیرد؛ بهگونهای که عملاً تعداد قابلتوجهی از افراد حاضر در این تشکل فعالیت رسانهای ندارند. در شرایط امروز این فعالیت صرفاً محدود به «نقدنویسی» نیست که گفته شود مجله یا روزنامهای برای درج آن وجود ندارد. فعالیت در شبکههای مجازی، وبلاگ نویسی و یا حتی مصاحبه با شبکههای رادیویی و تلویزیونی هم میتواند فعالیتی جدی محسوب شود که گروهی از اعضای انجمن فاقد آن هستند و اگر قرار بر بررسی پرونده اعضاء باشد، عدهای دیگر امکان حضور در این تشکل را ندارند. البته درباره افراد عضو شده نیز حرفوحدیثهای مختلفی وجود دارد که اگر انجمن شهامت و جسارت آن را داشته باشد تا فهرست 470 عضو خود را منتشر نماید، مشخص خواهد شد واقعاً چه افرادی بدون صلاحیت در این تشکل حضور یافتهاند.
تجربه سالهای اخیر نشان داده برخی مسئولان فعلی انجمن ترجیح دادهاند بهجای عمل به وظایف صنفی خود، با «آسان و گیری و اغماض» شرایطی را فراهم نکنند که با انتقاد مواجه شوند زیرا این انتقاد میتواند عملاً موجودیت خود آنها در صنف را به خطر بیندازد.
امید است در دوره جدید، برخی اعضاء در کنار انجام فعالیتهای غیر مرتبط و شخصی، اندکی نیز به دغدغههای صنفی توجه نشان دهند. شاید هم نیاز باشد تشکلی تازه با حضور چهرههای رسانههای مجازی تأسیس شود تا با پایان یکهتازی این انجمن و ایجاد فضای رقابتی، شاهد بهبود امور باشیم.
اعضای منتخب شورای مرکزی این دوره انجمن و میزان آرا:
کیوان کثیریان ـ 119رأی
جواد طوسی ـ 116
کامران ملکی ـ 108
علی علایی ـ 90
رضا درستکار ـ 80
شاهین امین ـ 54
زهرا مشتاق ـ 50
اعضای علیالبدل شورای مرکزی:
جعفر گودرزی و اصغر نعیمی ـ 43 رأی
بازرس اصلی:
اسماعیل میهندوست ـ 97 رأی
بازرس علیالبدل:
ذبیحالله رحمانی ـ 26 رأی