ادعای عجیب یک رسانه:
«معمای شاه» و «شهرزاد» هر دو تحریف تاریخاند!
سینما مثبت:همزمانی نمایش دو سریال «معمای شاه» و «شهرزاد» که به مقطع تاریخی نسبتاً واحدی میپردازند، این روزها باعث اظهارنظرهای مقایسهای مختلفی میان این دو اثر شده است. باوجود پیروی هر دو این سریالها از یک چهارچوب نظارتی خاص، برخی رسانهها درخصوص این آثار دچار سوءتفاهمهایی جدی شدهاند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی اینترنتی خبری ـ تحلیلی سینما مثبت، «رادیو زمانه»از رسانههای مجازی و صوتی خارج از کشور امروز 13 آذرماه در مطلبی با عنوان «شهرزاد» و «معمای شاه» در قاب یک تصویر: ناکامی تلویزیون دولتی؟ به بررسی این دو اثر پرداخته و مینویسد: «همزمان با پخش سریال «معمای شاه» به کارگردانی محمدرضا ورزی از شبکه یک تلویزیون دولتی ایران، سریال «شهرزاد» ساخته حسن فتحی و با سرمایهگذاری بخش خصوصی در حال پخش است.سریال معمای شاه با هزینهای بالغبر ۲۰میلیارد تومان ساختهشده است. محمد امامی، تهیهکننده سریال «شهرزاد» اما میگوید برای تهیه این سریال ۱۴میلیارد تومان هزینه کرده است.آنچه این دو مجموعه تلویزیونی را به هم پیوند میدهد مضمون تاریخی آنهاست. «معمای شاه» روایتی تحریفشده از سالهای آغازین پادشاهی محمدرضا شاه پهلوی است و «شهرزاد» روایتی تحریفشده از سالهای بعد از کودتای ۲۸مرداد در قالب یک ساگای خانوادگی».
در این گزارش به جنبههای اقتصادی سریال معمای شاه هم اشاره شده اما «حسن صلحجو» کارشناس این گزارش که در شبکه بیبیسی فارسی هم فعالیت دارد، درباره موفقیت اقتصادی شهرزاد میگوید: «هنوز معلوم نیست که آیا واقعاً سریال “شهرزاد” از نظر اقتصادی سودآور بوده. تا آنجا که من اطلاع دارم بسیاری از این سریالها اول به شبکههای تلویزیونی دولتی عرضهشدهاند. آنها بودجههای بیشتری دارند و دسترسی به تلویزیون دولتی هنوز هم در ایران سهلتر است. بازخوردها در شبکههای اجتماعی تنها ملاک موفقیت نیست.»
این اظهارنظر در شرایطی صورت میگیرد که در هفتههای اخیر تلاشهای فراوانی برای انتساب سریال شهرزاد به برخی جریانهای سیاسی از سوی رسانههای خارج از کشور مطرحشده و تلاش شده میان این اثر و آخرین ساخته محمدرضا ورزی تقابلی شکل بگیرد حالآنکه سازندگان هر دو اثر جزو فعالان در جمهوری اسلامی ایران بوده و سیاستهای تلویزیون با وزارت ارشاد نیز تفاوت چندانی ندارد. البته نگاه رسانههای بیگانه هم چندان مثبت نیست و آنها حتی بدون توجه به ساختار اثر فتحی که صرفاً داستانی عاشقانه در بستر تاریخ است، ساخته او را به «تحریف» متهم میکنند.