رمضان 94 «پاشنه آشیل» سرافراز میشود؟
سینما مثبت:دهه اول ماه مبارک رمضان هنوز بهپایان نرسیده اما حجم فراوانی از انتقادها از برنامههای امسال تلویزیون در رسانههای مختلف منتشرشده است. نکته تأمل برانگیز این است که اغلب این انتقادها نه از روی غرضورزی بلکه به دلیل رفتارهای اشتباه و سوءتفاهم برانگیز برنامهسازان است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی اینترنتی خبری ـ تحلیلی سینما مثبت، در طول ماههای گذشته شبکههای تلویزیونی شاهد جابجایی و تغییر گسترده مدیران بودهاند. در چنین شرایطی مدیرانی در شبکهها مشغول فعالیت هستند که چندان با پیشینه برنامهسازی در آن شبکه آشنا نیستند و به همین دلیل در برنامههای مختلف با اشکالهای گوناگون مواجه هستیم.
مثلاً شبکه دو سیما برنامهای با عنوان «از لاک جیغ تا خدا!» را امسال نمایش میدهد. برنامهای که سایت «کافه سینما» درباره آن مینویسد: «باورنکردنی است که نام یک برنامه در صداوسیما، این باشد: از “از لاک جیغ تا خدا”! نعوذ با… ظاهراً مسئولان رسانه ملی، محدوده حضور و نزدیکی مردم در برابر پروردگار متعال را میدانند!»
چندی پیش نیز یکی از «حاج منصور ارضی» نسبت به بخشهایی از سریال پایتخت 4 واکنش نشان داد. حضور یک مانکن هم در برنامه ماهعسل حواشی فراوانی را به دنبال داشته است. در تازهترین واکنش روزنامه اصولگرای جوان در یادداشتی با اعتراض به این مسئله مینویسد: «صداوسیما انواع مختلفی از خطوط قرمز را برای برنامهسازان خود در نظر میگیرد، خطوط قرمزی که باید یک برنامهساز آن را مراعات کند تا به او برنامه داده شود یا برنامهای که دارد بتواند ادامه حیات داشته باشد. ولی باوجود همه خطوط قرمزی که نوشته یا نانوشته به برنامهسازان ارائه میشود، میبینیم که موفقترین برنامهها، همانهایی هستند که خطوط قرمز را نادیده میگیرند یا اینکه بیش از دیگران خطوط قرمز را رد میکنند. برخی از این برنامهها هم آنقدر عبور از خطوط قرمز را تکرار کردهاند که دیگر برایشان نمیتوان خط قرمز و منطقه ممنوعهای در نظر گرفت.»
ماهعسل پنهانکاری کرد
این روزنامه ضمن اشاره به حواشی امسال برنامه ماهعسل میآورد: «احسان علیخانی گرچه تلاش کرده است تا به هر نحو ممکن در برابر انتقادها بایستد اما مواردی نیز هست که خود وی باعثوبانی آن است. در برنامه اخیر «ماهعسل» که چند نفر با مشاغل خاص حضور داشتند، خانمی بهعنوان «پزر» عروس معرفی میشود، واژهای غریب که با توضیحات آن خانم جوان، عجیب بودن شغل وی بیشتر آشکار میشود. در میانه گفتوگو مجری ناخودآگاه به دیدن چند کلیپ از مراسم عروسی مردم اشاره میکند که در آن کیفیت کلیپ از فیلمهای سینمایی نیز بیشتر بوده است! با اتمام برنامه، مردمی که شغل مهمان برنامه برایشان جالب بوده است به جستوجو در اینترنت میپردازند و عکسهای مختلفی از این مهمان بهسرعت در اینترنت پخش میشود که بیحجاب و با پوشش غیر اسلامی است، شغل اصلی مهمان نیز «مدلینگ» لباس عنوان میشود، کاری که برنامه «ماهعسل» آن را پنهان کرد. این برنامه بهطور غیرمستقیم به ترویج کار اشتباهی کمک کرد و تنها صرف ایجاد جذابیت باعث شد تا تصاویری که انتشارشان درست نیست، در شبکههای اجتماعی دستبهدست شوند، اینهمه حاشیه تنها با رعایت سادهترین اصل در کار صداوسیما یعنی خطوط قرمزی که از پیش تعیینشدهاند، به وجود نمیآمد.»
روزنامه جوان در انتها تأکید کرده «تلویزیون باید در قبال این بدآموزیها به مخاطبانش پاسخگو باشد».
هنوز یکنیمه دیگر از ماه مبارک رمضان باقیمانده و معلوم نیست در این ایام شاهد چه شاهکارهایی از تلویزیون خواهیم بود. آنچه مسلم است این است که مدیریت کلان صداوسیما باید با دقت و اشراف بیشتری بر برنامهها کنترل داشته باشد تا این برنامه به پاشنه آشیل این رسانه تبدیل نشوند.