نقدی بر کلیپ «از خون جوانان وطن لاله دمیده»
دفاع مقدس و شهداء را انحصاری نکنید
سینما مثبت: کلیپ «از خون جوانان وطن لاله دمیده» که این روزها در شبکههای مجازی دستبهدست میچرخد، از نظر تصویری اثری زیبا و حسی است و به شدت یادآور کلیپهایی است که کارگردانهایی
همچون: «مسعود آب پرور» در دوران اوج این نوع برنامهسازی، در تلویزیون تولید میکردند اما این اثر چ، ابهامهایی را هم در ذهن مخاطب خود ایجاد میکند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی اینترنتی خبری ـ تحلیلی سینما مثبت، «محمدحسین مهدویان» کارگردان مستند ـ داستانی «آخرین روزهای زمستان» این اثر را برای سازمان هنری رسانه ای اوج تولید کرده است. کلیپ با نمایش مردان جوانی آغاز میشود که باوجود خوشتیپی، آبمعدنی میخورند، سیگار میکشند، عینک دودی به چشم دارند، کلاه بر سر دارند و به موسیقیهای غربی و زیرزمینی یا موسیقی پاپ ایرانی گوش میدهند. در این میان جوانی که دستمال سربسته، تیشرت دو رنگ پوشیده، گردن بند انداخته، کولهپشتی و آبمعدنی دارد!! از اتوبوس پیاده میشود. سن این جوان کمتر از 25 سال است و قطعاً چنین فردی نمیتوانسته در زمان جنگ به دنیا آمده باشد. او در این کلیپ نقطه اوج تیپی و به تعبیر عامیانه «قرتی بودن» است؛ البته در شرایط عادی جامعه این وضعیت نقطه اوج محسوب نمیشود اما با معیارهای سازندگان این اثر، او زیادی خوشتیپ است. اما مهم این است که این جوان با چنین سر و وضعی نمایندگی بخش عمده ای از نسل جوان را به عهده دارد.
تحقیر جوانان امروزی در مقابل دفاع مقدس?!
جوان قصد دارد به موسیقی دلخواه خود گوش دهد اما ناگهان متوجه میشود همه شهر در حال خواندن شعر «از خون جوانان وطن…» هستند و بعد در مواجهه با جمعیت، به تشییعکنندگان شهدا میرسد. او با این جمعیت همراه نمیشود و از واکنشهایش مشخص است که تنها در مقابل مردم مبهوت شده است. حتی برخی واکنشهایش به شکلی است که انگار از تماشای این جمعیت ترسیده است. زاویه دوربین در پایان کلیپ هم که او را از بالا ـ های انگل ـ نشان میدهد، تاکیدی تحقیرآمیز بر شخصیت این جوان امروزی است که در میانه خیابان بلاتکلیف و هاج و واج مانده است.
لزوم توجه به نشانهها
در نقطه مقابل، در این کلیپ تقریباً تمامی شخصیتهای مثبت ریش داشته و ظاهری حزباللهی دارند. جز چند پلان معدود، زنان مانتویی در کلیپ دیده نمیشوند. مجموع این تصاویر، این مسئله را در ذهن تداعی میکند که گویی از منظر سازندگان این اثر، شهدا فقط محدود به قشر خاصی از جامعه هستند حال آنکه اسناد و مدارک، در دفاع مقدس همه اقشار حضور داشتند و حتی «اقلیتهای مذهبی» نیز پا به پای دیگر هموطنان از کشور دفاع کردند اما هیچ اثری از آنها در این کلیپ نیست.
ساخت آثار هنری از این دست جای تقدیر و تشکر از سازندگانش دارد اما بهتر است با بهرهگیری از کارشناسان توانمند و آشنا به مفاهیم و نشانهها، آثاری تولید شود که تماشای آن باعث نشود بخش عمده ای از جامعه خود را بیگانه با دفاع مقدس حس کنند.