در دو سال گذشته ایوبی برای اداره سینمای ایران چارهای جز اتکا به این چهرهها و «حرفشنوی» از آنها نداشته است. قطعاً این گروه در روزهای اخیر از ختم به خیر شدن پرونده هستهای ایران شادمان خواهند بود چراکه این مسئله به معنای آن است که بار دیگر بودجههای کلان دولتی میتواند به سینما سرازیر شود و این افراد میتوانند در سایه این گشایش مالی! پروژههای چند صدمیلیاردی چندساله را در دستور کار خود و دوستان قرار دهند
تحلیل سینما پلاس از وضعیت پیش روی سینمای ایران پس از مذاکرات هستهای
پایان پرونده هستهای، سینمای رانتی را زنده میکند؟
سینما پلاس ـ رضا استادی: آغاز رسمی فعالیتهای اداری در سال جدید با «خبر خوش هستهای» همراه بود. دور شدن سایه تحریمهای تازه و جنگ احتمالی از سر کشورمان و چشمانداز امیدوارکننده از شرایط پیش رو در دو سال باقیمانده از دولت حجه الاسلام حسن روحانی، شرایطی را فراهم کرده تا مسئولان دولت یازدهم با اطمینان بیشتری اقدام به برنامهریزی برای فعالیتهای آینده خود کنند. حال سؤال اهالی سینمای ایران این است که «حجتالله ایوبی» در مقام رییس سازمان سینمایی تا چه حد با شرایط جدید خود را هماهنگ خواهد کرد و برای مواجهه با شرایط جدید چه برنامه مشخصی خواهد داشت؟
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی اینترنتی خبری ـ تحلیلی سینما پلاس، فعالیتهای رییس سازمان سینمایی را در طول دو سال گذشته میتوان در مجموعهای از وعدهها، ملاقات و دیدارها با سینماگران، انتقاد از روند مدیریت دوره پیشین و نیز برگزاری چند میهمانی مفصل و باشکوه خلاصه کرد. باوجود انتظار اهالی سینما برای تغییر جدی درروند برگزاری جشنواره فیلم فجر، بهمنماه سال گذشته سینمای ایران شاهد برگزاری یکی از خنثیترین، محافظهکارانهترین و بینظمترین جشنوارههای سینمایی در طول سالهای اخیر بود و عملاً تغییر خاصی در این رویداد رخ نداد. تغییرات مدیریتی رییس سازمان سینمایی نیز صرفاً شامل چیدمان مجدد چهرههایی بود که همواره در دولتهای محافظهکار و راستگرای گذشته صاحب مسئولیت بودند و البته خلاقیت چندانی هم از خود نشان نداده بودند و صرفاً در کسوت «کارمند» چهرههایی موفق بودند! البته نمیتوان از اقدام مثبت ایوبی در آغاز طرح کوچکسازی تشکیلاتی سینمای ایران چشمپوشی کرد اما باید امیدوار بود این طرح نیز به سرنوشت جشنواره فیلم فجر منتهی نشود و درنهایت این «کوچکسازی» به شکل واقعی و در عمل رخ دهد نه صرفاً بر روی کاغذ و مصاحبه!
مشاورانی که آفت سازمان سینماییاند
بخش عمدهای از حرکت کُند و خنثی حوزه مدیریتی سینمای ایران ناشی از وجود مشاوران محافظهکار و کمدانش در اطراف رییس سازمان سینمایی است.
این مشاوران در طول سی سال گذشته در تمام حوزههای فرهنگی اعم از سینما، تلویزیون و… حضورداشتهاند ولی نقاط ضعف و ناتوانیهای آنها کمتر دیدهشده است. آنها تخصص خاصی در «جلب حمایت و دوستی رسانهها و دعوت آنها به سکوت» دارند. هرچند این شیوه در سالهای گذشته «جواب» داده اما در شرایط امروز رسانهای بهواسطه حضور رسانههای مستقل و نیز گسترش شبکههای اجتماعی، نقاط ضعف آنها خیلی زود نمایان میشود و دیگر آنها نمیتوانند در پس القاب زیبا و فریبنده ضعفهای خود را پنهان نمایند.
این چهرههای پنهان، بیاعتقاد به «اقتصاد مقاومتی» تنها زمانی قادر به فعالیت هستند که پول و امکانات دولتی بهوفور فراهم باشد و زمانی که کشور در شرایط نامناسب مالی قرار میگیرد، فاقد هر نوع ابتکار عمل میشوند. البته تلاش آنها نیز در توزیع اندک امکانات مادی و معنوی سینمای ایران در طول دو سال گذشته، محدود به دایره مشخصی از چهرههای سینمایی خاص بوده است که حتی اعتراضهای فراوانی را نیز به دنبال داشته است.
افرادی که کمتر شناختی از حجتالله ایوبی دارند، میدانند که این وضعیت با منش و شیوه رییس فعلی سازمان سینمایی بهعنوان چهرهای تحصیلکرده، باپرستیژ و دیپلمات تناقض دارد اما در دو سال گذشته ایوبی برای اداره سینمای ایران چارهای جز اتکا به این چهرهها و «حرفشنوی» از آنها نداشته است. قطعاً این گروه در روزهای اخیر از ختم به خیر شدن پرونده هستهای ایران شادمان خواهند بود چراکه این مسئله به معنای آن است که بار دیگر بودجههای کلان دولتی میتواند به سینما سرازیر شود و این افراد میتوانند در سایه این گشایش مالی! پروژههای چند صدمیلیاردی چندساله را در دستور کار خود و دوستان قرار دهند اما رییس سازمان سینمایی باید چشماندازی گستردهتر را برای سینمای ایران ترسیم نموده و توجهی ویژه به نسل جوانی داشته باشد که شعارهای دولت «تدبیر و امید» را باور کرده و به آن رأی دادند.
«در پیش بودن بخش بینالملل جشنواره فیلم فجر» نیز اتفاق دیگری است که رییس سازمان سینمایی میتواند از آن بهرهبرداری مناسبی نماید. این رویداد یکی از اولین اتفاقهای بینالمللی است که پس از به نتیجه رسیدن نسبی مذاکرات هستهای در ایران برگزار میشود و قطعاً برگزاری شایسته آن و نیز طیف میهمانان حاضر در این رویداد، نقشی جدی در شکست برخی تلاشهای جهانی در ارائه تصویری مخدوش از کشورمان دارد.
سینما پلاس امیدوار است رییس سازمان سینمایی برنامهریزی مناسبی برای رویدادهای پیش رو داشته باشد و با اتکا به تجربه دو سال اخیر خود به «بازتعریف» شیوههای مدیریتی خود پرداخته و برنامه مشخصی را برای سال پیش رو اعلام نماید.