تهیهکنندگان؛ ساخت فیلم از سوی دولت و ارگانهای وابسته را دلیل به وجود آمدن این وضعیت میدانند. اعتقاد آنها بر این است که دولت رقیب بخش خصوصی است و تنها با کنار رفتن دولت اوضاع بهبود مییابد.
گزارش وضعیت اقتصادی سینمای ایران در سال 93 به روایت دو سایت
ارزیابی اصلاحطلبها و اصولگراها از اقتصاد سینمای ایوبی
سینما پلاس: در آخرین روزهای سال 1393 آمار مختلفی درباره فروش فیلمهای سینمایی منتشر میشود. مسئولان سینمایی به استناد آمار کلی سال نودوسه را سال رونق سینماها میدانند اما گزارشی تحلیلی نشان میدهد میانگین فروش فیلمها در سال گذشته صرفاً 500 میلیون تومان بوده که این مبلغ حتی بهاندازه هزینه تولید یک فیلم سینمایی ارزان هم نیست.
به گزارش پایگاه اینترنتی خبری ـ تحلیلی سینما پلاس، در گزارشی که خبرگزاری ایلنا منتشر کرده با اشاره به این مطلب که «سال گذشته سینما حدود 52 میلیارد درآمدزایی داشت» آمده است: «نیمی از این رقم در انحصار 3 فیلم بوده و اگر مابقی را میان 50 فیلم تقسیم کنیم؛ سهم هر فیلم 500 میلیون تومان میشود.»
بانکیها پیشتاز درفروش
در گزارش این خبرگزاری وابسته به طیف اصلاحطلب میخوانیم: «آنگونه که از زبان وزیر ارشاد و فرهنگ شنیدهایم؛ سینمای ایران در سال ۹۳ افزایش مخاطب داشته؛ آمار فروش فیلمها نیز در سال جاری به نسبت آخرین آمار اعلامی دولت گذشته در اواخر سال نودویک؛ 62.5 درصد رشد را نشان میدهد. جنتی فروش ۵۲ میلیارد تومانی فیلمها را در حالی جزء افتخارات حوزه سینما اعلام میکند که نیمی از این افتخار در انحصار سه فیلم «شهر موشها»، «آتشبس» و «طبقه حساس» بوده. فیلمهایی که غیر از «آتشبس» از پتانسیلی به نام بانک مدد گرفتهاند.
بهطور میانگین هرسال حدود ۵۵ تا ۶۰ فیلم در طول سال مجوز نمایش را از وزارت ارشاد دریافت میکنند. امسال بهغیراز ۵۲ فیلم نمایش دادهشده در گروه اصلی، ۱۴ فیلم سینمایی هم در گروه هنر و تجربه اکران شدند. درصورتیکه گروه هنر و تجربه را ازآنجهت که مخاطبان خاصتری دارد؛ کنار بگذاریم؛ میانگین فروش فیلمها در سال جاری ۵۰۰ میلیون تومان بوده است. به شهادت تهیهکنندگان یک میلیارد تومان؛ کف سرمایه موردنیاز برای ساخت یک فیلم است. با این تفاسیر نمیتوان وضعیت مناسب و امیدوارانهای را در این سال برای سینما ترسیم کرد. پایین بودن ضریب اشغال سینماها نیز گواهی دیگر بر وخیم بودن حال این بیمار است. در سال موردبحث از ظرفیت ۲۴۵ میلیون نفری کل سینماهای کشور 12.5 میلیون نفر برای دیدن فیلم راهی سینماها شدند.
دولت رقیب بخش خصوصی شده است
تهیهکنندگان؛ساخت فیلم از سوی دولت و ارگانهای وابسته را دلیل به وجود آمدن این وضعیت میدانند. اعتقاد آنها بر این است که دولت رقیب بخش خصوصی است و تنها با کنار رفتن دولت اوضاع بهبود مییابد.
همچنین سایت خبری «سینما پرس» که به طیف اصولگرا وابسته است نیز با انتشار گزارشی درباره فروش فیلمها در سال گذشته نوشت: «گیشه سینماها در سال ۹۳ با شگفتیهای بیشماری همراه بود؛ از فروش ۱۲ میلیاردی فیلم «شهر موشها ۲» به کارگردانی مرضیه برومند که رکورد فروش در تاریخ سینمای ایران را جابهجا کرد تا شکستهای پیشبینینشده برای بسیاری از فیلمهای شبه روشنفکرانه و حتی تجاری که برای سازندگان آنها بسیار دردناک بود!»
این پایگاه خبری در ادامه با انتشار آماری تفکیکی درباره فروش فیلمها، آنها را به چند دسته به شرح زیر تقسیم کرده و آمار تفکیکی هر یک از آنها را ذکر نموده است: