یکی از مهمترین ویژگیهای سازمان صدا و سیما، حجم عظیم نیروی انسانی حاضر در آن است. این نیروی انسانی عملا نقشی در فرایند تولید برنامه ندارد و برنامههای این سازمان توسط گروه معدودی از برنامه سازان تولید میشود.
تحلیلی بر مهمترین مشکلات پیش روی مدیر جدید صدا و سیما
صدا و سیما هم «مین گذاری» شد؟
سینما پلاس: محمد سرافراز از روز شنبه هفدهم آبان ماه با حکم مقام معظم رهبری مسوولیت سازمان صدا و سیما را به عهده گرفت اما اطلاعات به دست آمده نشان میدهد وی تقریبا از یک هفته قبل در دفتر ریاست سازمان مستقر و مسوولیت را از عزت الله ضرغامی تحویل گرفته بود. مدیر جدید سازمان صدا و سیما با چالشهای مختلفی در عرصه مسوولیت جدید خود مواجه است و به نظر میرسد همانطور که «سینمای ایران» به صورت مین گذاری شده تحویل مدیران جدید شد، صدا و سیما نیز «مین گذاری شده» تحویل مدیر جدید گردیده است.
به گزارش وب سایت خبری ـ تحلیلی سینما پلاس، اصلاح «مین گذاری» از حدود یک سال قبل و زمانی در سینمای ایران رواج یافت که «محمد مهدی عسگرپور» مدیرعامل خانه سینما در گفتوگویی درباره وضعیت سینما اعلام کرد: «مشخصا طرحی حداقل در این سکانسهای پایانی دولت دهم وجود دار که دولت یازدهم حالا حالا وقتش را صرف حل یکسری از این مشکلات بکند و در ذهن مردم در حوزه فرهنگ نتواند نمره قبولی بگیرد، به خاطر اینکه هی باید درگیر مینگذاریهایی باشد که دولت دهم در حوزه سینما گذاشته، این مینگذاری به خاطر حجم گستردهاش قابل توجه است. قبلا میگفتند اینجا و آنجا مین میگذاریم، اما الان به نظر میرسد هرجا دستشان میرسد، در حوزه سینما دارند مینگذاری میکنند.»
صدور پروانه ساخت برای دو فیلم پُرحاشیه «عصبانی نیستم» و «قصهها»، ماجرای خانه سینما، مشکلات مربوط به فیلم لاله و… برخی از به اصطلاح مینهایی است که همچنان مدیران سینمایی را سرگرم خود کرده است. در عرصه تلویزیون که سرافراز یک هفتهای است سکان مدیریت آن را به عهده گرفته، چند مین خاص و خطرناک! به شرح زیر وجود دارد که به نظر میرسد حداقل طی دو سال آینده وقت و انرژی مدیر جدید سازمان را خواهد گرفت.
مینهای مالی: از حدود سه سال قبل مشکلات مالی سازمان صدا و سیما شدت گرفت و مسوولان صدا و سیما برای حل و فصل این موضوع چاره خاصی تدارک ندیدند. ضرغامی نیز بدون حل و فصل این مسائل سازمان صدا و سیما را ترک کرد. در حال حاضر طلبکاران زیادی حتی از سال ۱۳۹۱ در این سازمان وجود دارند که حل و فصل مشکلات مالی و مطالبات آنها بر دوش سرافراز خواهد بود.
مین های مدیریتی: حوزه مسوولیت مدیر جدید سازمان صدا و سیما بسیار گسترده است. انتخاب مدیران مختلف یکی از حساسیتهای این مسوولیت است. در صدا و سیما فقط بیش از سی مدیر مختلف در استانهای گوناگون فعال هستند که انتخاب آنها امری زمان بر است. در طول سالهای گذشته بدنه مدیریتی این سازمان بسیار فربه شده و در حال حاضر مدیران فراوانی درصف ملاقات با سرافراز برای جلب نظر او جهت ابقاء در مسوولیت خود هستند. جالب است بدانید پس از پایان کار دولت دهم، تعداد زیادی از مدیران بیکار شده به جمع مدیران صدا و سیما افزوده شدهاند و حالا نحوه برخورد سرافراز با آنها یکی از نکات مهم است. برخی از این مدیران در طول هفتههای گذشته با انتشار فهرستهایی در فضای مجازی، سعی کردند خودشان را برای مسوولیتهای مورد نظرشان کاندیدا کنند اما هیچ یک از این فهرستها قطعی نیست.
نیروی انسانی ناکارآمد: یکی از مهمترین ویژگیهای سازمان صدا و سیما، حجم عظیم نیروی انسانی حاضر در آن است. این نیروی انسانی عملا نقشی در فرایند تولید برنامه ندارد و برنامههای این سازمان توسط گروه معدودی از برنامه سازان تولید میشود. سرافراز در نوع مدیریت خود همواره به دنبال کوچک سازی و کاهش کارمندان است و مشخصا در شبکههای جدید التاسیس خود به جای آنکه کارمند استخدام کند، نیروهای خود را به صورت برنامهای و پروژهای به کار گرفته است. قطعا حل و فصل این حجم عظیم نیروی انسانی، یکی از گرفتاریهای او در دوره مدیریت خود خواهد بود.
سفارشهای متعدد کاری: مسوولان تلویزیون ـ به عنوان مهمترین بخش این سازمان ـ در طول یک سال اخیر حجم عظیمی از برنامهها را به گروه محدودی از تهیه کنندگان سفارش داده و برای این سازمان تعهداتی جدید ایجاد کردند. مشخصا هفتاد سریال این روزها مراحل مختلف تولید و تدارک خود را طی میکنند که البته این مساله به معنای بهره گیری این سازمان از تخصصهای مختلف نیست بلکه این هفتاد سریال به جمع بسیار محدودی سپرده شده است. این پروژهها که عمدتا آثار پُرهزینه این سازمان هستند اصطلاحا «زخمی» شدهاند و حالا مشخص نیست سرافراز با آنها چه خواهد کرد؟
سینما پلاس در آینده نزدیک مطالب دیگری در همین زمینه منتشر خواهد کرد.