سرمایه 30 میلیارد تومانی که صدا و سیما در طول 10 سال صرف ساخت سریال مختارنامه کرد را میتوان یکی از پرسودترین سرمایه گذاریهای طول تاریخ تلقی کرد.
گزارش سینما پلاس از سود کلان صدا و سیما از ساخت سریال مختارنامه
میرباقری برای مختارنامه چقدر دستمزد گرفت؟
سینما پلاس: دهه اول محرم در حالی سپری شد که «سریال مختارنامه» ساخته داوود میرباقری در طول این ایام به طور همزمان از سه شبکه تلویزیونی در حال پخش بود و شبکههای دیگر نیز بخشهای منتخب آن را در قالب برنامه تلویزیونی، کلیپ و… پخش میکردند. آیا سازنده این سریال بابت ساخت سریال مختارنامه دستمزد عجیب و غریبی دریافت کرده و به شأن و جایگاه مادی و معنوی که استحقاق آن را داشته رسیده است؟
به گزارش وب سایت خبری ـ تحلیلی سینما پلاس، در هفتههای اخیر سریال مختارنامه به شکلهای گوناگونی از شبکههای مختلف تلویزیونی پخش شده است. حتی برخی برنامه سازان شبکههای سیما، با سلیقه و نظر شخصی خود، اقدام به تدوین مجدد برخی صحنههای سریال کرده و مثلاً صحنههای مربوط به جنگ بنی امیه و آل زبیر را به عنوان صحنههای جنگ کربلا پخش کردهاند. برخی شبکهها نیز مانند شبکه «آی فیلم» اقدام به ساخت برنامه ای با عنوان «یاران امام حسین (ع)» با محوریت سریال مختارنامه کردند.
داوود میرباقری با ساخت سه سریال امام علی (ع)، معصومیت از دست رفته و مختارنامه، پر سابقه ترین کارگردان ایرانی ـ و شاید جهانی ـ در زمینه توجه به فرهنگ شیعه است. کارگردانی که بخش عمده ای از عمر خود را در این عرصه سپری کرده و حالا چند سالی است آخرین اثرش تأمین کننده تنها مصالح تصویری تلویزیون برای این ایام است، در طول ساخت سریال مختارنامه دستمزد بسیار اندکی برای این پروژه دریافت کرده و از بابت پخش مجدد سریال چیزی نصیب او نشده است.
طبق اطلاعات به دست آمده از سوی گروه تلویزیون سایت سینما پلاس، این کارگردان از سال 1381 درگیر ساخت سریال مختارنامه شد. دستمزد میرباقری تا سال 1387 ماهانه 5 میلیون تومان بود و بعد از این مقطع زمانی، تا پایان سریال ـ سال 1389 ـ به ماهانه 10 میلیون تومان افزایش پیدا کرد. میرباقری رقمی کمتر از 400 میلیون تومان نیز بابت نگارش فیلم نامه این سریال دریافت کرد و بعدها در زمان تدوین نسخههای 90 دقیقه ای از این سریال نیز مبلغی از سازمان صدا و سیما دریافت نمود. این رقم در حالی به این کارگردان شاخص کشورمان پرداخت شده که «فریبرز عرب نیا» بازیگر سریال مختارنامه، از سال 1383 با دستمزد ماهانه هفت میلیون تومان به این پروژه پیوست و تا ماههای پایانی سریال، دستمزدی هجده میلیون تومانی را به صورت ماهانه و منظم دریافت مینمود. جالب است بدانید افزایش دستمزد میرباقری نیز تنها زمانی صورت گرفت که وی در سال 1387 و بعد از سخت شدن شرایط کاری، تلویحاً از مدیر تولید این سریال ـ مرحوم باقر آشتیانی ـ سؤال کرد که آیا دستمزد وی اضافه نخواهد شد؟ و در واقع پس از این اعتراض، سازندگان سریال به صرافت افزایش دستمزد میرباقری افتادند!
قدر نشناسی تلویزیون نسبت به میرباقری
مسئولان تلویزیون بعد از ساخت سریال مختارنامه، رویه ای نامهربانانِ را نسبت به این کارگردان معتبر در پیش گرفتند و به جای فراهم کردن شرایط ساخت سریال بعدی او، کار را به گونه ای پیش بردند که میرباقری پس از تولید سریال «یلدا»، عطای کار کردن در تلویزیون را به لقای آن بخشید و به سراغ شبکه نمایش خانگی رفت و در این شبکه ساخت سریالهای طنز و اجتماعی را آغاز کرد.
تصور کنید کارگردانی با این پیشینه دانش و این میزان خدمت به فرهنگ شیعی، اگر در کشوری دیگر مانند «عربستان سعودی» زندگی میکرد، بابت این حجم از فعالیت فرهنگی مؤثر چه میزان قدر میدید و بر کدام صدر می نشست؟!
سرمایه 30 میلیارد تومانی که صدا و سیما در طول 10 سال صرف ساخت سریال مختارنامه کرد را میتوان یکی از پرسودترین سرمایه گذاریهای طول تاریخ تلقی کرد. اگر دقایق اختصاص یافته به پخش سریال مختارنامه در سالهای اخیر را جمع و بر هزینههای صورت گرفته برای ساخت این سریال تقسیم کنیم، با حسابی ساده میتوانیم به این نتیجه برسیم که هزینه ساخت این سریال حتی به اندازه ساخت ارزانترین برنامههای تلویزیونی ـ برنامههای درجه جیم ـ هم برای تلویزیون نبوده و شاید بتوان با قاطعیت گفت صدا و سیما با یکبار هزینه برای ساخت این سریال و پخش مکرر آن، عملاً به اندازه ساخت یک فیلم عروسی هم برای هر قسمت از مختارنامه هزینه نکرده است. این اتفاق در شرایطی رخ داده که سازندگان این سریال از این منفعت به هیچ وجه بهره نبردهاند.
واقعا متاسفم برای این مملکت واقعا اقای میرباقری گناه دارن