قرار باشد در این دوره هم بخش عمده ای از بودجه مرکز صرف تولید پروژه ای مانند لاله شود، چه چیزی نصیب مستند سازان خواهد شد. آیا آیا فقط اسم ها عوض و روال کاری همان روال دوران شمقدری است؟
گزارش سینماپلاس از سفرهای متعدد خارجی یک مدیر سینمایی و همراهانش
اتاق های شیشه ای مرکز گسترش «دودی» می شوند؟
سینماپلاس: سیاست اتاق های شیشه ای که قرار بود با روی کار آمدن مدیر جدید مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در این بخش از سینمای کشور حاکم شود، این روزها تغییر ماهیت داده و به نظر می رسد به زودی شاهد «دودی شدن» شیشه های این مرکز خواهیم بود.
به گزارش وب سایت خبری ـ تحلیلی سینماپلاس، مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی یکی از بحث برانگیز ترین بخش های مدیریتی سینمای ایران در دولت دهم بود. البته این انتقاد صرفا به دلیل تولید فیلمی پُرحاشیه مانند لاله نبود که بخش عمده ای از بودجه این مرکز را بلعید بلکه مواردی مانند سفرهای متعدد خارجی «شفیع آقامحمدیان» مدیر مرکز نیز از بخش های قابل انتقاد این مرکز بود. حجم سفرهای خارجی آقامحمدیان در زمان مدیریتش به اندازه ای زیاد بود که از او با عنوان «مارکوپولوی سازمان سینمایی» نام برده می شد و حتی در مقطعی، جواد شمقدری نیز تصمیم به محدود کردن این سفرها گرفت.
مدیر مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در کنار «بهمن عبداللهی» از روزنامه نگاران سینمایی در سفری داخلی
البته مدیران سینمایی همواره با حضور در مسوولیت خود، وعده اصلاح امور را داده و به افشاگری درخصوص فعالیت های مدیران قبل از خود پرداخته اند. مثلا «احمد میرعلایی» نیز در سال 1388 و هنگام پذیرش مسوولیت بنیاد سینمایی فارابی اعلام کرد ظرف سه ماه به سینماگران خواهد گفت پشت دیوارهای فارابی چه خبر بوده است. وی نه تنها در این زمینه چیزی به سینماگران نگفت بلکه در چهار سال گذشته مدیریتی انتقاد برانگیز را در فارابی اعمال کرد.
حالا طباطبایی نژاد نیز که زمانی از رفتار شفیع آقامحمدیان در پُر کردن چند پاسپورت در زمان مسوولیت خود ـ اشاره به حجم بالای سفرهای وی ـ انتقاد کرده بود، در همان مسیر قرار گرفته است. از زمان روی کار آمدن وی در مرکز، این مدیر سینمایی و برخی همراهانش همچون: «علیرضا قاسم خان» مدیر بخش پژوهش و «مرتضی رزاق کریمی» قائم مقام وی، سفرهای خارجی مختلفی را در سکوت انجام داده اند. البته برخلاف رویه آقامحمدیان که به تنهایی این سفرها را انجام می داد، مدیر جدید این سفرها را دسته جمعی انجام می دهد. سفر «عليرضا قاسم خان» به استوني براى شركت در همايش سينماي مستند مردم شناسى آسيا و اروپا، سفر دسته جمعی مدیران به جشنواره الجزیره، سفر به اسپانیا و روسیه، برخی از سفرهای اخیر رییس مرکز و همکارانش است. ضمن آنکه برخلاف رویه هرسال که مرکز گسترش تنها دو نماینده در جشنواره فیلم کن داشت، این مرکز امسال با سه نماینده در این رویداد حاضر شد. جالب است که سازمان سینمایی با حضور «علیرضا قاسم خان» معاون پژوهشی مرکز در این سفر مخالف بود و با وجود این مخالفت، قاسم خان با هزینه مرکز به این سفر رفت.
این سفرها با هزینه های مختلفی همراه است که یکی از آن ها پرداخت حق ماموریت به یورو و دلار به افراد است. در هر سفر برای هر روز بین 100 تا 150 یورو حق ماموریت به افراد پرداخت می گردد.
در حال حاضر مدیران مرکز گسترش در حال برنامه ریزی برای سفرهای شش ماهه دوم سال 93 و سال آینده هستند و پیش بینی می شود حداقل 10 سفر خارجی در دستور کار آنها باشد. سینماپلاس از طباطبایی نژاد درخواست می کند به ارائه گزارشی از سفرهای اخیر خود و همکارانش پرداخته و مثلا بگوید بابت سفر به جشنواره کن چه مقدار هزینه و چه دستاوردی نصیب مرکز شده و مشخصا چند فیلم خارجی در این بازار فروخته شده است؟
در حال حاضر فعالیت های این مرکز موجی از نگرانی را میان سینماگران ایجاد کرده و مشخصا بسیاری از مستندسازان این سوال را مطرح می کنند که اگر قرار باشد در این دوره هم بخش عمده ای از بودجه مرکز صرف تولید پروژه ای مانند لاله شود، چه چیزی نصیب مستند سازان خواهد شد. آیا آیا فقط اسم ها عوض و روال کاری همان روال دوران شمقدری است؟