افخمی: بعضی از داستان های کوتاه همسرم را هم دوست دارم. تازه اینکه داستان خوبی است، خیلی از داستان های ضعیف و کمتر خوش خوان در ادبیات فارسی هست که دوست دارم اگر فرصتی پیش آمد آنها را هم فیلم کنم.
بازخوانی مصاحبه سازندگان فیلم «آذر، شهدخت، پرویز و دیگران»
شیرمحمدی: من می نویسم، بهروز پول درمی آورد/افخمی: همسرم زنی سنتی است
سینماپلاس: نمایش فیلم «آذر، شهدخت، پرویز و دیگران» در سینماها بهانه خوبی برای مرور یکی از مصاحبه های زوج سازنده این فیلم است. مصاحبه ای که برخلاف موارد مشابه، به جای تعارف های معمول، سوال هایی جدی و مهم در آن مطرح شده است.
به گزارش وب سایت خبری ـ تحلیلی سینماپلاس، رمان «آذر، شهدخت، پرویز و دیگران» نوشته مرجان شیرمحمدی است و افخمی بر اساس این رمان همسرش، فیلم آخر خود را کارگردانی کرده است. افخمی و شیرمحمدی چندی پیش میهمان کافه خبر بودند و به سوال های «آزاده میرشکاک» و «سیدعبدالجواد موسوی» پاسخ دادند.
بهروز پول می آورد، من فرهنگ
در این مصاحبه شیرمحمدی در پاسخ به این سوال که «قصد دارید ادبیات را دنبال کنید و باز هم بنویسید یا می خواهید سینما را جدی تر پیگیری کنید»؟ می گوید: «قطعا ادبیات را دنبال میکنم. اگر قرار باشد انتخاب کنم، ترجیح میدهم نویسنده باشم تا بازیگر. اگر امروز به من بگویند قانونی آمده که شما فقط می توانید یک کار بکنید من بدون ذره ای فکر کردن یا بر سر دوراهی قرار گرفتن نوشتن را انتخاب می کنم. برای اینکه کار خلاقه ای است. خیلی فرق دارد».
وقتی مصاحبه کننده در ادامه از او می پرسد: «شما که بهتر میدانید، سینما جذابیت های خاص خودش را دارد. درآمد و شهرتش خیلی بیشتر است ولی نویسندگی بدبختی هایی دارد. حرفی که میزنید از سر آگاهی و انتخاب است؟ می دانید انتخاب نویسندگی چه مصایبی به دنبال دارد»؟ شیرمحمدی با خنده پاسخ می دهد: «از لحاظ مالی؟ این قضیه خیلی مهم نیست. خب من می نویسم، بهروز پول درمی آورد. من بخش فرهنگی را به عهده می گیرم، بهروز بخش اقتصادی خانواده را». افخمی هم در ادامه با خنده تاکید می کند: «خانم من یک آدم سنتی است».
غلط های املایی کتاب شیرمحمدی
یکی از نکات جالب توجه این گفت و گو، طرح اشکال های املایی کتاب است. شیرمحمدی در پاسخ به این سوال موسوی که می پرسید: «اصطبل را با ص می نویسند دیگر»؟ پاسخ می دهد:«با ص و ط می نویسند». موسوی در پاسخ به او می گوید: «در کتاب شما با س آمده پرسیدم».
سپس میرشکاک یکی از دیگر از مصاحبه کنندگان ادامه می دهد: «من هم به چند مورد از چنین اشتباهاتی برخوردم. مثلا علی الخصوص، الیالخصوص نوشته شده یا در جایی عجالتا، اجالتا نوشته شده. در موردی دیگر غرض با ق نوشته شده که این یکی به احتمال قوی غلط تایپی است و من نمی توانم بگویم خانم شیرمحمدی اشتباه کرده است».
شیرمحمدی پاسخ می دهد: «یک جای دیگر هم من اشتباه کردهام و به جای اهل و عیال نوشتهام عهد و عیال اما اشتباهات تایپی دیگر به من مربوط نیست. من هر وقت به املای کلمهای شک میکنم بلافاصله سراغ فرهنگ لغت میروم اما به عهد و عیال چون در محاوره آن را به همین صورت به کار میبریم شک نکردم، نگو که درستش اهل و عیال است»!
موسوی در ادامه در تایید حرف میرشکاک می گوید: «حرفی که خانم میرشکاک می گوید درست است. این درست که شمای نویسنده باید بلد باشید چطور بنویسید، اما در روزگار ما بالاخره یک چیزهایی تفکیک شده و ناشر و ویراستار جایگاهی دارند. ویراستار بابت این کار حقوق می گیرد».
شیرمحمدی پاسخ می دهد: «اما به نظر من نویسنده باید زبانی را که دارد با آن می نویسد بشناسد و سواد نوشتن داشته باشد. من جایی که اشتباه کردهام باید اشتباهم را قبول کنم».
پارتی بازی نکردم
در این مصاحبه افخمی نیز در پاسخ به این سوال که « اگر خانم شیرمحمدی همسرتان نبود و شما این کتاب را جایی می دیدید باز هم تصمیم می گرفتید آن را تبدیل به فیلمنامه کنید»؟ پاسخ می دهد: «بله، من این داستان را دوست دارم. داستان های قبلی اش را هم دوست دارم. داستان «این یک فصل دیگر است» را هم خیلی دوست دارم کار کنم، بعضی از داستان های کوتاه مرجان را هم دوست دارم. تازه اینکه داستان خوبی است، خیلی از داستان های ضعیف و کمتر خوش خوان در ادبیات فارسی هست که دوست دارم اگر فرصتی پیش آمد آنها را هم فیلم کنم. فکر می کنم خط داستانی رمان «آذر، پرویز، شهدخت و دیگران» به اندازه کافی قوی هست تا بتوان فیلم خوبی از آن ساخت».
این فیلم بعد از 21 روز نمایش در 36 سالن سینما حدود 340 میلیون تومان فروش داشته است.