سینما مثبت: رضا استادی، نویسنده کتاب «پرونده مختارنامه» از پایان نگارش رمانی درباره خرمشهر با نام موقت «اینجا، خانه من…» خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی خبری-تحلیلی سینمامثبت،نویسنده کتاب «پرونده مختارنامه» در گفتوگو با خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس اظهار داشت: نگارش این اثر از سال ۱۳۸۸ آغاز و در طول 15 سال گذشته با تحقیقات میدانی گسترده، مصاحبههای متعدد با افراد حاضر در رویدادهای خرمشهر و همچنین بازنویسیهای مکرر به سرانجام رسیده است.
استادی که امسال کتاب «پرونده مختارنامه» را در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران داشته درباره اثر جدید خود و حال و هوای آن گفت: «در این اثر تلاش کردهام با نمایش پُررنگ و جزیی زندگی اجتماعی و فرهنگی حاکم بر خرمشهر و ترسیم فضای چند فرهنگی حاکم بر آن، تاثیر رویداد جنگ بر این شهر و سپس دفاع مردمی از خرمشهر را به نمایش بگذارم و با رفتن به سراغ بخشهای کمتر روایت شده تاریخ و همچنین گسترده کردن دامنه شخصیتها و فضاهای داستانی،از زاویهای تازه این رویداد را بررسی کنم.» به گفته استادی، وقایع این رمان در فاصله فروردین سال ۱۳۵۸ تا آبان ۱۳۵۹ در خرمشهر، اهواز، تهران، بصره، بغداد، کردستان، دبی، بیروت و لندن رخ میدهد.شخصیتهای قصه نیز افرادی هستند که با جنگ ایران و عراق مرتبط هستند و جنگ بر زندگی آنها تاثیر میگذارد.
این نویسنده که تجربههایی در حوزه فیلمسازی و مستندسازی نیز دارد، اضافه کرد: «برای نگارش این کتاب، بیشتر کتابهای حوزه دفاع مقدس و از جمله تاریخ شفاهی و همچنین آثار مرتبط با جنگ را مطالعه کردم.مستندها و فیلمهای سینمایی ساخته شده در این حوزه را تماشا کردم و در زمینه آثار غیرایرانی هم این مسیر تقریبا طی شده است. تقریبا هر آنچه درباره خرمشهر در آثار دیگر روایت شده در این کتاب هست و خیلی چیزهای دیگر هم در این کتاب هست که در آن آثار نیست! این بخشها مشخصاً مباحث داستانی کتاب است که تلاش شده تا در حول و حوش وقایع تاریخی، قصههایی جذاب خلق شود تا کتاب خاطره گویی و بیان مطالب تکراری نباشد.
برای ملموس شدن اثر با عراقیها حرف زدم
استادی با اشاره به حضور چند خانواده و شخصیت عراقی در این رمان گفت: برای نگارش این بخشها با افراد عراقی صحبت کردم تا قصه، واقعی و برای مخاطب غیرایرانی هم ملموس باشد. روایت نحوه آمادگی عراق برای ورود به جنگ با ایران و تامین تجهیزات و همچنین انعکاس این واقعه در میان عراقیها از بخشهای مهم این رمان است. پرداختن به این بخش عظمت و ارزش دفاع مردمی خرمشهر را بیشتر عیان میکند.
این نویسنده، مخاطب اثرش را نسل جدید و مشخصاً دهه هشتادیها معرفی کرده و ادامه میدهد: متاسفانه بخش مهمی از ادبیات دفاع مقدس نه برای مخاطب عام و بیاطلاع از این واقعه بلکه برای افراد حاضر در این رویداد تولید شده و میشود و همین موضوع باعث شده تا این آثار قابلیت اقناعی نداشته باشند. مخاطب این رمان نسلی است که درک و شناختی از جنگ ندارد و باورهایی غلط نسبت به بیگانگان دارد و تصور میکند مشکلات کشورش با حمله بیگانه ممکن است حل شود! به همین دلیل تلاش کردم با نزدیک شدن به ذهن نسل جدید، قابلیت اقناعی کتاب را افزایش دهم. کتاب با داستانی جذاب و پُرکشش تلاش دارد تا با ترویج حس میهن دوستی در کنار ترسیم چهره واقعی جنگ، بر لزوم دفاع از میهن با وجود اختلاف سلیقههای سیاسی تاکید کند. به همین دلیل شخصیتهایی برای روایت داستان انتخاب شدهاند که امکان اکتهای داستانی بیشتری نسبت به شخصیتهای واقعی دارند.
«اینجا، خانه من…» هفتمین اثر داستانی رضا استادی محسوب میشود. کتاب «پرونده مختارنامه» آخرین اثر این نویسنده است که اخیرا از سوی نشر بینالملل به بازار عرضه شده است. استادی از سال ۱۳۸۱ تا ۱۳۹۰ مدیر روابط عمومی سریال مختارنامه بود و در این کتاب مشاهدهها و خاطرات خود را از بخشهای مختلف این سریال با زبانی ساده و روان ثبت و ضبط کرده است.