سینما مثبت: جشنواره فیلم کودک که زمانی منشا اثر و جریان سازی در سینمای ایران بود؛ حالا سالهاست به واسطه رکود در تولید آثار کودک و نوجوان وضعیتی بلاتکلیف پیدا کرده و به جای بحث بر سر میزان و تعداد آثار حاضر در جشنواره، سالهاست چرایی برگزاری آن مورد سوال و ابهام رسانهها واقع شده و مسوولان نیز صرفا در تلاش برای حفظ حیات این رویداد هستند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی خبری-تحلیلی سینمامثبت، جشنواره فیلم کودک امسال از چهاردهم تا بیستم مهرماه در اصفهان برگزار میشود. اصفهانیها همچنان به این رویداد علاقه دارند و مانند زاینده رود، حتی بارقههای اندک از حیات آن را گرامی میدارند. شعار این دوره از جشنواره این است: بچهها به سمت قله!
در این دوره ۵۵۹ اثر در بخش ملی و بینالمللی به دبیرخانه جشنواره رسید که ۲۰۰ اثر از ۴۰ کشور جهان را شامل میشدند. همچنین ۵۱ اثر بلند داستانی، ۱۱۸ اثر پویانمایی و ۱۸۹ فیلم کوتاه به دبیرخانه این جشنواره ارسال شده است.
در این نشست خبری که با میزبانی مصطفی محمودی مدیر روابط عمومی جشنواره و با حضور نمایندگانی از رسانههای مستقل برگزار شد، مجید زین العابدین دبیر جشنواره در پاسخ به سوال سینمامثبت درباره بودجه برگزاری جشنواره گفت: در دوران کرونا و پس از کرونا باید به مسئله تولید توجه میشد. آن زمان شرایطی وجود داشت که متعاقب آن، برگزاری جشنواره ممکن نبود. جشنواره با مشارکت و حمایت بنیاد سینمایی فارابی و شهرداری اصفهان برگزار میشود. هر جشنواره سرفصلهای مشخصی برای هزینهکردها و مسائل مالی دارد. خوشبختانه تفاهم بسیار خوبی با شهرداری اصفهان داشتیم و من از مجموعه مدیران شهری اصفهان تشکر میکنم که کمک کردند و بخشی از هزینهها طبق سرفصلهای مربوط به میزبانی برعهده شهرداری اصفهان خواهد بود و برگزاری امور حرفهای جشنواره مانند حقرایت فیلمها و… نیز برعهده بنیاد سینمایی فارابی است. من معتقدم هر اندازه که ما برای سینمای کودک هزینه کنیم کم است. با این وجود، همه میدانیم که برگزاری جشنواره فیلم کودکان و نوجوانان، از تولید یک فیلم سینمایی هزینه کمتری دارد.
او در ادامه افزود: تصمیم گرفتیم در هزینههای جشنواره از جمله در مسائل مربوط به اقامت و پشتیبانی صرفهجویی کنیم.
جشنواره چابک
دبیر جشنواره سی و پنجم فیلم کودک همچنین «چابک سازی» را از ویژگیهای این دوره از جشنواره برشمرد و گفت: تلاش کردیم ستادی چابکتر به لحاظ ساختاری داشته باشیم.چابکسازی امری ضروری است و سعی کردیم این فرآیند را از تعداد نفرات شروع کنیم و با توجه به ظرفیتهای موجود در اصفهان تلاش کردیم افرادی را انتخاب و تفویض اختیار کنیم.در این فکر هستیم که جشنواره هم به در حوزه ملی و هم در حوزه بینالمللی دارای شأن بلندی باشد.
دبیر جشنواره درخصوص آثار حاضر در این رویداد نیز گفت: در بخش ملی شاهد تنوع فراوان بومی و جغرافیایی هستیم. از ۳۵۹ فیلم متقاضی در بخش بلند داستانی (شامل فیلمهای ویدئویی، تله فیلم و سینمایی) آثاری از آذربایجان شرقی و غربی البرز، یزد، قم، گیلان و اصفهان حاضر هستند که فیلمسازان با تنوع بومی فراوان و با فرهنگها و آداب مختلف در جشنواره شرکت کردهاند.بیش از هفتاد درصد از فیلمهای بخش ملی تولید بخش خصوصی هستند و این مسئله نشان میدهد که بخش خصوصی توجه زیادی به تولید فیلمهای کودک و نوجوان دارد و تنها ۲۸ درصد فیلمها از حمایت نهادهای مختلف دولتی بهره بردهاند.
او اظهار داشت: در بخش پویانمایی، به جهت گران بودن این هنر، وضعیت متفاوت است و ۶۴ درصد آثار مربوط به بخش دولتی و ۳۴ درصد فیلمها مربوط به بخش خصوصی است. در بخش فیلمهای کوتاه داستانی، غلبه با بخش خصوصی است و ۷۵ درصد متعلق به تهیهکنندگان مستقل سینما و ۲۵ درصد آثار با حمایتهای نهادهای مختلف ساخته شدهاند.
چهارباغ و ساحل خانه جشنواره۳۵ در اصفهان
به گفته دبیر، خانه جشنواره پردیس سینمایی چهارباغ و سینما ساحل انتخاب شده که داوران کودک و نوجوان در این دو پردیس سینمایی فیلمها را داوری خواهند کرد و سالن سوره نیز میزبان گروهی از هنرمندان و کارشناسان خواهد بود. نکته مثبت اینکه ستاد اجرایی جشنواره در اصفهان در حال برنامهریزی برای افراد دارای معلولیتهای جسمی هستند تا آنها بتوانند در سالنهای جشنواره حاضر شوند
تلاش برای احیای زنگ سینما در مدارس
زینالعابدین در ادامه این نشست از تلاش شورای عالی سینما برای احیای زنگ سینما خبر داد و گفت: در دو هفته گذشته با حضور معاون اول رئیس جمهور و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزیرآموزش و پرورش با موضوع «زنگ سینما» جلساتی را برگزار کرده و این شورا مصوب کرد که زنگ سینما برای مدارس از امسال راه اندازی شود. وزارت آموزش و پرورش در خصوص ساز و کار اجرایی آن بحثهایی داشتند و در شوراهای آموزش این ساز و کارها بررسی خواهند شد و سازمان سینمایی با دستور وزیر ارشاد مسئولیت پیدا کرد تا به وزارت آموزش و پرورش در این خصوص کمک کند. امیدواریم هم فیلمهای خارجی و هم ایرانی متناسب با سینمای کودک و نوجوان در زنگ سینما به نمایش درآیند و این اتفاق قطعا میتواند به حوزه تولید و اقتصاد سینما کمک کند و منجر به افزایش تولید شود.