سینما مثبت: در هفتههای اخیر بحثهای فراوانی درخصوص ساز و کار سانسور فیلمها در سازمان سینمایی مطرح شده و این مساله حتی باعث عدم صدور پروانه نمایش برای فیلم برادران لیلا نیز شده و دامان سایر فیلمها را نیز گرفته است. نکته قابل تامل این است که در ماههای اخیر ممیزیهای ارشاد فیلمهای اجتماعی را هدف قرار داده و آثار سطحی و مبتذل از دایره جرح و تعدیلهای سازمان سینمایی به دور بوده و به راحتی مجوز نمایش گرفتهاند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی خبری – تحلیلی سینمامثبت فیلم سینمایی «غیبت موجه» ساخته عباس رافعی یکی از آثاری است که به تازگی دچار مشکلات ممیزی شده است.فیلمی که رافعی درخصوص علت بروز مشکلات ممیزی آن به خبرنگار سینما مثبت میگوید: «ممیزهای سازمان سینمایی تصور میکنند در این مسوولیت حضور دارند تا مچ دیگران را بگیرند و به فیلمساز بگویند: ما فهمیدیم منظور تو چه بوده است!آنها تصور میکنند باید آثار اجتماعی را تا انتها رمزگشایی کنند.این اتفاق در حالی رخ میدهد که سخیفترین و شنیعترین دیالوگها در فیلم های کمدی و طنز اکران شده وجود دارد اما توجهی به آن نمیشود زیرا ممیزها فکر میکنند فیلم طنز را نباید خیلی جدی گرفت چون همه چیز شوخی است.»
به گفته رافعی مشکل فیلم غیبت موجه به دلیل سوتعبیری است که اعضای همین شوراها نسبت به فیلم دارند؛فیلمی که در شورای ممیزی دولت دوازدهم یک مورد ممیزی کوچک داشت که برطرف شد اما در شورای جدید سازمان سینمایی تعبیرهایی از فیلم صورت گرفت که مربوط به فیلم نیست و ناشی از نگاه ممیزها است که همه چیز را نمادین میبینند و تصورشان این است که هر فیلمی که ساخته میشود قطعا لایههای پنهانی دارد که آنها باید کشف کنند و مورد ممیزی قرار دهند!
اظهارات رافعی در حالی بیان میشود که در فیلمهای به نمایش درآمده در ۹ ماه گذشته مصادیق فراوانی وجود دارد که به سادگی از نگاه ممیزان سازمان سینمایی پنهان مانده است. مواردی مانند:
در یکی از فیلمهای در حال نمایش مردی به یک زن ابراز علاقه کرده اما دوست همان زن – که او هم یک زن است – با لحنی خاص که تداعی کننده نگاه دگرباشانه است میگوید: اون مرد هر دو ما رو به یه چشم نگاه میکنه! این زن توقع دارد مرد مورد نظر با هر دو آنها وارد رابطه شود!
در فیلم دیگری شخصیتهای نوجوان به مساله کراش داشتن اشاره میکنند!
در فیلم دیگری یکی از شخصیتهای داستان لباسی چرمی بر تن کرده و شلاقی به دست میگیرد و قصد شکنجه فردی به ظاهر مذهبی را با آن دارد! آنچه او بر تن دارد لباسی است که شخصیتهای منحرف فیلمهای غیراخلاقی آن را برتن میکنند و نمایش چنین صحنهای در سینما خنده حضار را به دنبال دارد.
فیلم دیگری که بازیگر آن مدتهاست ساکن خارج از کشور شده و مقابل دوربینها عریان شده اجازه اکران میگیرد اما در چنین شرایطی فیلمی که با موضوع خانواده شهدا ساخته شده با جرح و تعدیلهای فراوان درجه مثبت پانزده میگیرد!!
حضور افراد ناکارآمد در شوراهای ممیزی
در هفتههای اخیر شوراهای ممیزی دست به اقدامهای جالبی هم زدهاند. از اظهار نظر درخصوص روابط میان شخصیتها و إصرار بر حذف آن تا إصرار بر حذف برخی نکات فنی که حداقل در مورد فیلم ساخته شده ممکن نیست و باید ممیزها در چنین مواردی در مرحله تدوین در کنار فیلمساز حضور داشته باشند تا بتوانند نظرهای خود را به فیلمساز تحمیل کنند! بخشی از این مساله به دلیل حضور افراد ناکارآمد و بی تجربه در حوزه فیلمسازی است که در عمر خود چند روز هم سر صحنه فیلمبرداری نبودهاند و صرفا از راه دور فیلمسازی را تجربه کردهاند.
با این مصادیق به نظر میرسد درباره فیلمی مانند برادران لیلا نیز مسائل اجتماعی باعث ممیزی فیلم شده والا تجربه این چند ماه دولت سیزدهم نشان میدهد که فیلمهایی با شوخیهای سخیف نیز امکان نمایش دارند!
سینما مثبت ضمن اعلام آمادگی برای انعکاس دیدگاههای افراد،سازمانها و نهادهایی که نام آنها در این مطلب آمده اعلام میکند این موضوع را در مطالب آینده خود دنبال خواهد کرد.