سینما مثبت: در آخرین روزهای برگزاری جشنواره فیلم فجر واکنشها نسبت به آثار پرخرج و میلیاردی به نمایش درآمده در این رویداد همچنان ادامه دارد. در تازه ترین اظهار نظر «آرش خوشخو» از منتقدان برجسته سینما با انتشار مطلبی اعلام کرده این فیلم یک فیلم ضدجنگ روشنفکرانه است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی خبری ـ تحلیلی سینما مثبت، خوشخو با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشته است:
تنگه کجاست؟
اسم فیلم تنگه ابو قریب است اما در طول فیلم اصلا تنگه ای دیده نشد. نفهمیدیم این تنگه چه جور جایی است. فیلمساز مختصات جغرافیایی به ما نمی دهد. نمی دانیم دشت کدام سمت است عراقی ها کجا هستند تنگه چرا مهم است.
در صحنه های نبرد برمی گردیم به دوران تلویزیون های سیاه و سفید. کسی باید به ما بگوید آنهایی که از سمت چپ تصویر به سمت راست می دوند و گلوله می خورند سربازان ما هستند و بالعکس.
فیلمساز در روایت آخرین پیروزی میهنی ایران در دوران جنگ آن قدر جنازه و مجروح نشان می دهد تا به دوستان شخصی اش چشمکی بزند و پیام دهد: نگاه نکنید من فیلم جنگی پرهزینه ساخته ام توی دلم ضدجنگم! پس تا می تواند دست قطع شده و پای قطع شده نشان ما می دهد و بدن های تاول زده و وقتی حوصله اش سررفت ناگهان از بیسیم اعلام عقب نشینی عراقی ها را می کند در حالیکه توی تصویر ، جنگ مثل قبل ادامه دارد.
توکلی فیلم ساز متوسطی است
فیلم در سکانس های قبل از نبرد و در پادگان کارش را درست انجام می دهد اما با شروع نبرد وحتی در راه رسیدن به خط مقدم ، فیلمساز،نجات سرباز رایان را با فیلم های ضدجنگ اروپای شرقی مخلوط می کند . پس دست آخر بهترین قهرمانش را نیز به شکل یک موجی روانی نشان می دهد تا خدای نکرده تماشاگر طعم پیروزی را نچشد و فیلمساز نیز در پایان پروژه چندین میلیاردی بزرگ خود با افتخار به حلقه عزیزان خود بگوید:یک فیلم ضدجنگ روشنفکرانه ساختم.
در پایان این مطلب می خوانیم:«هنوز مهاجر و سفر به چزابه بهترین جنگی های ما هستند و پس از آسمان زرد کم عمق، بیگانه، من دیه گو مارادونا هستم و بالاخره همین تنگه ابو قریب، دیگر باید توکلی را یک فیلمساز متوسط ارزیابی کرد. حتی کمتر.در لول منوچهرهادی و سامان مقدم.»