بودجههای فرهنگی در سرازیری «کارمند پروری»
سینما مثبت:لایحه بودجه کشور در سال 95 در حالی به مجلس شورای اسلامی ارائه شد که این بودجه نسبت به سال گذشته فقط 50 میلیارد تومان افزایش داشته است. بررسیها نشان میدهد بخش عمدهای از این بودجه صرف امور جاریشده و متأسفانه درصد اندکی از آن به تولید محصولات فرهنگی اختصاص مییابد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی اینترنتی خبری ـ تحلیلی سینما مثبت، روزنامه جوان امروز با انتشار گزارشی به بررسی بودجه فرهنگی اختصاصیافته به دستگاههای مختلف در سال 1395 پرداخت. بر اساس این گزارش، آنچه خواسته دستگاههای مختلف بوده، در بودجه سال 95 محقق نشده که با در نظر گرفتن ادامه مشکلات اقتصادی در این سال و همچنین کاهش قیمت نفت امری طبیعی است. بخش عمدهای از بودجه دستگاههای فرهنگی نه صرف تولید اثر بلکه صرف پرداخت حقوق کارکنان و کارمندان این مؤسسات میشود و در خوشبینانهترین حالت صرفاً نیمی از بودجه به بخش تولید میرسد. گفته میشود در یکی از بخشهای فرهنگی، به ازای هر هنرمند یک یا دو کارمند وجود دارد حالآنکه این نهاد در ابتدای تأسیس، با ساختار اداری بسیار کمحجم و صرفاً در چند کانکس فعالیت میکرد و خروجی فرهنگی خوبی هم داشت اما حالا با تشکیلات عریض و طویل اداری که به راه انداخته، بخش عمدهای از بودجه خود را صرف ساختمان و دستمزد کارمندان و امور جاری میکند و پول اندکی صرف تولید محصول در آن میشود که این مسئله با فلسفه راهاندازی این مرکز در تناقض است.
مشخصاً در حوزه سینما صرفاً نیمی از بودجه صرف تولید میشود و 50 میلیارد تومان به اذعان کارشناسان در بخشهای جاری و دستمزدی هزینه میگردد. با در نظر گرفتن هزینه متوسط 500 میلیون تومان برای تولید هر فیلم، بودجه سینمای ایران میتواند صرف تولید بیش از 200 فیلم شود که در شکل فعلی فقط 100 فیلم قابلتولید است.
ایکاش مجلس شورای اسلامی در بررسی بودجه سهم «تولید» و «هزینههای جاری» را جدا میکرد تا دستگاههای اجرایی مختلف نتوانند بودجهای که باید به امر تولید اختصاص یابد را صرف امور جاری کنند.
بودجه اختصاصیافته به سازمانها و نهادهای فرهنگی به شرح زیر است:
- وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: 1000 میلیارد تومان
- سازمان سینمایی: 106 میلیارد تومان
- سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی: 230 میلیارد تومان
- مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره): 59 میلیارد تومان
- حوزه هنری: 50 میلیارد تومان