با توجه به اینکه سینمای ایران در یک سال گذشته با دستیابی به قلههایی همچون: ساخت پروژهای 110 میلیارد تومانی، تأسیس مدرسه عالی سینما، برگزاری سی و سومین جشنواره فیلم فجر به صورتی شکوهمند و…. در آستانه تحولی عظیم قرارگرفته، زیبنده نیست متصدیان آن با چنین مشکلات ساده و پیشپاافتادهای مواجه شوند
حاشیهای بر وضعیت بیمه اهالی سینما
شکمگرسنه سینمای ایران و عاروق های فندوقی
سینما پلاس: ده روز از پایان برگزاری «جشنواره چندمیلیاردی و پُرحاشیه فیلم فجر» میگذرد. جشنوارهای که بهواسطه ارائه برخی خدمات همچون «پذیرایی 10 روزه از هنرمندان با شام و نهار» در سالهای اخیر به رویهای پُرهزینه تبدیلشده است. در چنین شرایطی، هنرمندانی که با طی 10 روز عزت و احترام زیادی را از سوی مسئولان سینمایی مشاهده کردهاند این روزها قادر به پرداخت هزینههای بیمهای خود نیستند و شرکت بیمهگذار هم از تسویهحساب هزینههای آنها به دلیل بدهی وزارت ارشاد خودداری میکند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی خبری ـ تحلیلی سینما پلاس، هنرمندان سینما و تئاتر کشور باوجودآنکه از ابتدای سال جاری با پرداخت نقدی سهم بیمه تکمیلی خود کارت بیمه طلایی دریافت کردند، شش ماه است از خدمات این بیمه محروم ماندهاند. عدهای از آنها پس از مراجعه به دفاتر بیمه تکمیلی طلایی، این پاسخ را شنیدهاند: «به علت پرداخت نشدن بدهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به بیمهایران و تا زمان وصول این بدهی، از پرداخت هرگونه صورتحساب بیماران معذوریم!»
چرا بیمه هنرمندان قطع شد؟
قطع خدمات بیمه طلایی هنرمندان در حالی رخ میدهد که هنرمندان کشور، حق بیمه خود را پرداخت کردهاند و به دلایل مختلف نیاز مبرم به استفاده از خدمات درمانی دارند و تاکنون هزینههای زیادی را از بابت بی تعهدی وزارت ارشاد عهدهدار شدهاند. یک منبع آگاه درباره بیمه تکمیلی هنرمندان تئاتر و سینما درباره علت امتناع شرکت بیمه از پرداخت هزینههای هنرمندان گفت: «خانه سینما و تئاتر از دولت گذشته طلبهایی داشتند که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید این مطالبات را برای خدمات بیمه طلایی هنرمندان به بیمهایران پرداخت کند اما هنوز این موضوع محقق نشده است.»
پیشتر وزارت ارشاد قول داده بود تا بیستم آذرماه امسال این مبلغ را پرداخت کند. این مقام مسئول ادامه داد: ««وزارت ارشاد مبلغ ۵ میلیارد تومان بدهی به بیمه طلایی دارد که از ابتدای سال تاکنون حتی یکپنجم آن را هم پرداخت نکرده است بنابراین تا زمان تسویه بخش فراوان ای از این بدهی، بیمه نیز نمیتواند به هنرمندان خدمات ارائه کند. به دلیل بدهی سنگین وزارت ارشاد به این بیمه، مسئولان بیمه اعلام کردند تاز مانی که این بدهی تسویه نشود از ارائه هر نوع خدماتی به هنرمندان معذوریم و در عمل هنرمندان بهاصطلاح ازاینجا مانده و ازآنجا راندهشدهاند.»
این اتفاق در شرایطی رخ میدهد که امسال در جشنواره فیلم فجر، هزینهای حدود دو برابر مبلغ این بدهی صرف برگزاری این رویداد شد که تنها یک مورد از هزینههای آن، رقم حدوداً ششصد و پنجاه میلیون تومانی پرداختشده جهت پذیرایی از 3000 میهمان روزانه جشنواره فجر در طول برگزاری آن بود. البته اغلب مدیران سینمایی این دوره به دلیل آنکه کارمند رسمی و یا بازنشسته «صداوسیما»،«وزارت امور خارجه»،«حوزه هنری» و… هستند و از خدمات بیمهای خوبی برخوردارند بهطور طبیعی نیازی به بیمه سینما ندارد و به همین دلیل نسبت به این مسئله حساسیتی نداشته و پی گیری این موارد جزو اولویتهای آنها نیست.
قله های رفیع سینمای ایران و لزوم تداوم بیمه
با توجه به اینکه سینمای ایران در یک سال گذشته با دستیابی به قلههایی همچون: ساخت پروژهای 110 میلیارد تومانی، تأسیس مدرسه عالی سینما، برگزاری سی و سومین جشنواره فیلم فجر به صورتی شکوهمند و…. در آستانه تحولی عظیم قرارگرفته، زیبنده نیست متصدیان آن با چنین مشکلات ساده و پیشپاافتادهای مواجه شوند چراکه تداوم این مشکلات از یکسو و ادامه برنامههای مهم و باشکوه در سینما ممکن است یادآور ضربالمثل معروف «شکمگرسنه و عاروق فندوقی» باشد که چنین تعبیری زیبنده سینمای ایران نیست. شایسته است مسئولان سینمایی بهجای هزینه کردن بودجه محدود سینما در این بخشها، ابتدا به فکر آینده و بیمه هنرمندان باشند و اگر پولی باقی ماند، آن را صرف برگزاری جشنها و مراسمهای باشکوه کنند. البته تا اطلاع ثانوی نیز میتوان کسری پول را از برخی پروژههای میلیاردی و ثروتمند «وام» گرفت تا در آستانه سال جدید، اهالی سینما حداقل مشکل سلامتی و بیمه نداشته باشند.