سینما مثبت: پیگیری اظهارات و سخنان رییس سازمان سینمایی حکایت از آن دارد که مدیریت سینمای ایران ظاهرا در سازمان و کهشکانی دیگر سیر میکند و صحبتهایش نسبت و تناسبی با واقعیتهای جاری سینمای ایران ندارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی خبری- تحلیلی سینمامثبت، محمد خزاعی روز سهشنبه شانزده اسفند ۱۴۰۱ با حضور در بنیاد سینمایی فارابی، جلسه شورای مدیران خود را در این مجموعه برگزار و در سخنانی قابل تامل گفت: «علیرغم تلاشها برای تخریب و تحریم جشنواره فیلم فجر و سایر پروژههای فرهنگی، بنیاد سینمایی فارابی با حمایت و پشتیبانی خود از این رویداد و حضور ۹ فیلم خود در جشنواره، کمک قابل توجهی به این رویداد کرده است.»
خزاعی این مباحث را به گونهای مطرح کرده که گویی بنیاد سینمایی فارابی، یک کمپانی بزرگ بین المللی در قد و قامت «برادران متروگلدن وایر!» بوده که با شرف حضور در جشنواره فیلم فجر، این رویداد را زیر بال و پر خود گرفته حال آنکه فارابی مجموعهای وابسته به خود سازمان سینمایی است و از ۹ فیلم تولید شده توسط این بنیاد، به جز فیلم «سینما متروپُل» که با واکنش مثبت نسبی مواجه شد فیلم دیگری موفق به جلب نظر مخاطبان جشنواره نشد. اینکه خزاعی به جای واقع بینی، مسیر دیگری را در پیش گرفته حکایت از چرخش در بر همان پاشنه قدیمی و تداوم مشکلات و مسائل است.
پرورش نسل جدید بازیگران؟
اما خزاعی در ادامه این جلسه حرف دیگری را نیز بیان و اعلام کرده:پرورش نسل جدید بازیگران در عرصه سینما و تلویزیون یک ضرورت است و باید در زمینه بازیگری به کشف استعدادهای درخشانی که نمی دانند چطور وارد فضای سینمای ایران شوند، کمک کرد و فارابی مسئولیت دارد تا مثل حوزه کارگردانی، بازیگر اولی ها را هم به پروژه های سینمای ایران معرفی کند. این اتفاق مهمی برای سینمای ایران خواهد بود و از مهم ترین ماموریتهای فارابی در سال جدید است که به تولید ارزان تر آثار و در نهایت رونق این بخش منجر میشود.
این اظهارات احتمالا واکنشی به عدم حضور بازیگران مطرح و شناخته شده در جشنواره فیلم فجر است که عملا این رویداد را از رونق انداخت اما فارابی در حوزه معرفی کارگردانهای فیلم اولی تاکنون چه اقدام قابل توجهی جز اهدای یک لوح به آنها و پرداخت بودجه به چند فیلم خاص و شاخص انجام داده است؟ فرضا در حوزه بازیگری هم مثلا این بنیاد ورود کند و چند صد لوح به تعدادی افراد به عنوان بازیگر بدهد. آیا این افراد جایی در سینمای حرفهای و جدی خواهند داشت و آیا بازیگری مانند ساختمان سازی است که در یک سال پروژهای آغاز و به ثمر برسد؟ خزاعی فراموش کرده که دولت متبوع او فقط دو سال دیگر بر سر کار است و حالا به جای تعامل با صنف و مثلا برگزاری یکی از همین نشستهای مدیران در خانه سینما، راه رویارویی با صنف سینما را در پیش گرفته و هرکجا ناتوان از برقراری ارتباط است، به سراغ برنامههای موازی از نوع تربیت بازیگر و تربیت کارگردان و احتمالا در آینده نزدیک تربیت فیلمبردار و تربیت مدیر تدارکات و… خواهد رفت و جالب اینکه این وظایف به نهادی سپرده شده که عملا مسوولیتهای دیگری برای آن تعریف شده است.
اینجاست است که به یاد دیالوگ ماندگار فیلم کمال الملک ساخته مرحوم علی حاتمی میافتیم که: «هنر مزرعه بلال نیست که هر سال محصولش بهتر شود. از ستارههای آسمان هم یکی میشود کوکب درخشان، الباقی … سوسو میزنند.»
بهرحال بهتر است رییس سازمان سینمایی با تغییر لحن و ادبیات خود، راه تعامل با صنوف را در پیش بگیرد تا آنکه بخواهد در هر زمینهای مجددا از نو چرخ را اختراع کند.
سینما مثبت آماده انعکاس دیدگاههای افراد،سازمانها و نهادهایی است که نام آنها در این مطلب آمده است.