سینما مثبت: در روزهای گذشته خبر اهدای جایزه ای نمادین به نام زرشک زرین به یکی از فیلمهای سینمایی مورد توجه اهالی رسانه قرار گرفته و ابهام های فراوانی را به وجود آورده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی خبری ـ تحلیلی سینما مثبت، اولین و آخرین جایزه اهدایی به بدترین فیلم سینمای ایران در تاریخ متعلق به فیلم شور عشق ساخته نادر مقدس است. فیلمی که در زمان نمایش با موضع گیری منفی انجمن منتقدان سینمای ایران مواجه شد و این جایزه نمادین را دریافت نمود. هرچند در آن مقطع نیز گروهی از اعضای انجمن منتقدان که از چهره های معتبری تشکیل شده بودند نسبت به این جایزه موضع منفی داشتند اما همواره ضرورت اهدای جایزه به بدترین فیلم سینمایی، مورد توجه و پیگیری رسانه ها و منتقدان بوده است. جایزهای که قطعا باید ساز و کار مشخصی داشته باشد و حداقل چند چهره مطرح و شناخته شده نقد و نقادی در سینمای ایران را همراه داشته باشد تا بتواند اعتباری در فضای سینمایی کشور فراهم آورد.
زرشکِ بی بنیاد
در کانال تلگرامی مربوط به اهداء کنندگان این جایزه با نام «بنیاد زرشک زرین» مواجه میشویم که در توضیح آن آمده است: این بنیاد سازمانی مردم نهاد است برای افزایش سطح کیفی آثار سینمای ایران.نهادی که هدفش مواجه و تقابل با سینما نیست بلکه شاخصش بالاتر بردن قدرت تامل توسط سینمای ایران نزد مخاطب است.
همین چند خط گُنگ و مبهم که حتی اشکال و ایراد جمله بندی دارد نشان دهنده سست بودن عناصر و پایههای شکل دهنده این جایزه است. بنیاد در فرهنگ ایرانی اساسا به تشکلی دولتی و حکومتی گفته میشود که شاخص آن در سینمای ایران بنیاد سینمایی فارابی وابسته به سازمان سینمایی و بنیاد روایت فتح وابسته به بخش نظامی حاکمیت است. چگونه موسس این بنیاد به چنین نکته ای دقت نکرده و حداقل نامی مانند: گروه، تشکل،انجمن و…. را برای آن انتخاب نکرده است. از طرفی این چه تشکل مردم نهادی است که کمتر از پنجاه عضو دارد و مردم در کجای این تشکل ایستاده اند؟!!!
چه کسی تمام فیلمهای سال 97 را دیده است؟
بنیاد فوق برای انتخاب بدترین فیلم، آثار اکران شده از اسفند 1396 تا اسفند1397 و همچنین فیلم های به نمایش درآمده در جشنواره فیلم را مورد توجه قرار داده است. کدام یک از اعضای این بنیاد مدعی هستند تمامی فیلم های به نمایش درآمده در یکسال گذشته را دیده اند؟ آیا این رای گیری دقیق و علمی است؟ آیا اینکه صرفا هشت نفر از اعضای این کانال تلگرامی که اغلب آنها نیز فعالیت مداوم و مشخصی در رسانه ها ندارند فیلمی را به عنوان بدترین فیلم انتخاب نمایند؛ میتوان چنین رای گیری را معتبر دانست؟ چگونه است که اعضای این کانال تلگرامی نتوانستهاند از میان 1200 نفری که کارت سالن رسان هها را دریافت کرده و جزو بخش رسانهای سینمای ایران محسوب میشوند، جمع کثیری را با خود همراه کنند؟ چگونه است که خبر این رویداد در رسانه های رسمی بازتابی پیدا نمی کند؟حال چگونه تشکلی تا این اندازه محدود ( یک بیست و چهارم جمعیت رسانهای سینمایی نویس حاضر در جشنواره) مدعی میشود احیای زرشک زرین باعث ارتقا سطح آثار جشنواره سی و هفتم شده است؟!! اگر ساز و کار اهدای این جایزه اعتباری دارد، چرا برگزار کننده محترم این طرح آن را در انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی برگزار نکرده است؟!!
سفارشی سازی برای دیگران بد است و برای اهداء کننده جایزه زرشک خوب؟
در بیانیه اهدای جایزه عنوان شده «در سال آینده نیز اهدای زرشک فعلی آیینه تمام نمایی برای ساخته نشدن فیلمهای سفارشی و بی ارزش به لحاظ کیفی باشد و سینماگران عزیز ما در ایده پردازی،گسترش شخصیت پردازی ،گره افکنی و گره گشایی و در نهایت کارگردانی تامل بیشتری داشته باشند و سطح شعور مخاطب فراگیر را پایین نپندارند.به امید انکه سقف سانسور خودسانسوری و حساسیت های کاذب در سال آینده کوتاه تر شود و آثار قابل تامل تر در سینمای ایران بیشتر ساخته شود.»
مشخص نیست مخاطب بیانیه فوق چه کسی است اما اگر سفارشی سازی بد است، چرا برگزار کننده محترم خود حمایت و سفارش از مراکز دولتی بابت ساخت مستند را با آغوش باز می پذیرد و رقم قابل توجهی نیز بودجه دریافت میکند؟! چرا این دوست عزیز در برنامه های دولتی حوزه سینما افتخار مجری گری و کارشناسی را میپذیرد؟ اگر جایزه فوق با خودسانسوری مشکل دارد چرا به فیلمی زرشک داده ـ دیدن این فیلم جرم است ـ که اتفاقا فیلم جسور و متهوری است؟!! حساسیتهای کاذب که در این بیانیه مورد اشاره قرار گرفته دقیقا چیست و چطور تعبیر میشود؟ آثار قابل تامل از نگاه این دوستان کدام فیلمها هستند؟!!
سینما مثبت ضمن ابراز حمایت از برگزاری رویدادهایی که به ارزیابی کیفی آثار سینمایی و تلویزیونی منجر شود، امیدوار است برگزار کنندگان رویدادهایی از جنس زرشک زرین، تناقضها و ابهام های این رویداد را حل و فصل نمایند. همچنین در صورتی که توضیحی درخصوص این مطلب وجود داشته باشد، سینما مثبت خود را موظف به انعکاس دیدگاههای دست اندرکاران این رویداد میداند.