سینمامثبت: امروز با اعلام جزییات بودجه سال ۱۴۰۱، سهم فرهنگ و هنر نیز در این بودجه اعلامی با چند ابهام و سوال مشخص شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی خبری- تحلیلی سینما مثبت، در بودجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سال ۱۴۰۱ بیش از پنجهزار و ۳۸ میلیارد تومان اعلام شده است.در بودجه امسال یک اتفاق مثبت برای فرهنگ و هنر رخ داده و آن هم این است که دستگاههای اجرایی میتوانند تا دو درصد از بودجه هزینهای خود را برای همافزایی و ارتقای فعالیتها و تولیدات فرهنگی از قبیل موضوعهای قرآنی،نمایشی، مطبوعاتی، رسانهای نوین، نشر و کتاب و گردشگری اختصاص دهند. البته این یکی از بندهایی است که به شدت قابلیت فساد دارد و ممکن است برخی دستگاهها با خرید آثار کم ارزش و بی ربط و ترجیح آن بر آثار شاخص زمینههای انحراف این قانون مثبت را ایجاد کنند. البته وزارت ارشاد اعلام کرده در حال تدوین آییننامه اجرایی این بند و تصویب آن در هیات وزیران است.
نکته مثبت دیگر این لایحه بودجه این است که برای حمایت از امور رفاهی و اجتماعی نویسندگان، هنرمندان و روزنامهنگاران (صندوق هنر) 327 میلیارد و 600 میلیون تومان درنظر گرفته شده که البته باید محل و نحوه هزینه کرد این بودجه نیز مشخص شود و امیدواریم صرف أمور زیربنایی نظیر تاسیس امکاناتی همچون بیمارستان برای اهالی هنر شود.
ابهام دیگر بودجه اختصاص 336 میلیارد و 908 میلیون تومان برای حمایت و گسترش سینمای ملی است. حالا این سوال پیش میآید که سینمای ملی چیست و آیا قرار است این رقم قابل توجه مانند برخی دورههای سینمای ایران صرف ساخت فیلمهای بی مخاطب و مسوول پسند شو؟
اختصاص 237 میلیارد تومان برای حمایت از توسعه هنر نیز ابهام دیگر این بودجه است و مشخص نیست این رقم چگونه در این عبارت کلی قرار است صرف شود؟
بیشترین بودجه را کم اثر ترین نهاد فرهنگی میگیرد؛ تلویزیون!
در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، میزان بودجه تخصیص یافته به سازمان صداوسیما، ۵ هزار و ۲۸۹ میلیارد تومان در نظر گرفته شده که این رقم حوزههای تولید و پخش خبر، مستندات خبری و گزارش، تولید و پخش سیما، تولید و پخش صدا و حمایت از تولید محتوا در فضای مجازی را شامل میشود.
همچنین بیشترین رقم اختصاص یافته از این بودجه ـ ۳ هزار و ۸۷۲ میلیارد تومان ـ قرار است در بخش تولیدات تلویزیونی صرف شود.در لایحه پیشنهادی بودجه سال ۱۴۰۰ سهم سازمان صداوسیما برای تولید برنامههای صوتی و تصویری را معادل ۲۶۱۹ میلیارد تومان در نظر گرفته بود که این میزان، در نهایت به رقمی برابر با ۳ هزار و ۳۸۴ میلیارد تومان رسید.
نابرابری رقابت میان وزارت ارشاد و برخی مجموعههای غیرپاسخگو
در بودجه سال آینده برای برخی نهادها و مجموعهها نیز بودجههایی در حد و اندازه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تعیین شده است. این اتفاق در شرایطی رخ میدهد که سازمان صدا و سیما و زیر مجموعههای آن همچون سازمان سینمایی همواره درخصوص بودجههای دریافتی پاسخگو هستند و با گزارشهای فصلی محل مصرف بودجه را مشخص میکنند اما این سازمانها و نهادها با مدیرانی که سالهایی طولانی و بعضا ده سال در مسوولیتهای خود حضور دارند؛ درباره بودجه خود پاسخگو نیستند و هر چند سال یکبار مدیران آنها با حضور در جلساتی کاملا یکطرفه و با رسانههایی خاص اقدام به ارائه گزارشهای کاملا گزینشی از هزینهها و درآمدهای خود میکنند!