سینما مثبت: پس از گذشت یک سال و نیم از طرح درخواستی رسمی از سوی نهاد صنفی خانه سینما برای دیدار با رییس قوه قضاییه، اوایل این هفته خبر دیدار گروهی از سینماگران با رییس قوه قضاییه رسانهای شد و این امیدواری ایجاد شد تا شاید یخ روابط میان سینماگران با دستگاه قضا آب شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اینترنی خبری- تحلیلی سینما مثبت، آبان ماه سال ۱۳۹۸ خانه سینماطی نامهای خواهان دیدار فوری با ریاست قوه قضاییه شد. در این نامه عنوان شده بود تا برخی ابهامها و مسائل مرتبط با ارتباط سینماگران و دستگاه قضا برطرف شود. دیدار اخیر سینماگران نه در اجابت درخواست خانه سینما بلکه در قالب نشستی صورت گرفت که رییس دستگاه قضا با نخبگان جامعه برگزار کرده و برگزار خواهد کرد. محور این دیدار به روایت رسانهها «نقش سینما در کاهش آسیبهای اجتماعی و مبارزه با مفاسد اقتصادی» بود و رییسی در این دیدار مطالباتی را از هنرمندان به شرح زیر مطرح کرد:
- پدیدههای مذمومی مانند طلاق و اعتیاد باید طوری در جامعه نشان داده شوند که یک نفرت عمومی نسبت به آنها به وجود بیاید و از آن طرف ازدواج و جامعه سالم باید مورد تأکید قرار گیرد.
- گاهی دهها و صدها سخنرانی نمیتواند به اندازه تولید یک اثر هنری اثرگذار جامعه را نسبت به قبح یک پدیده مذموم و منکر مثل فساد اقتصادی و فساد اداری آگاه کرده و در افکار عمومی نفرت به وجود بیاورد
- یکی از وظایف ما این است که آسیبهای اجتماعی کاهش پیدا کند و این کار تنها با برگزاری نشست و سخنرانی کردن تحقق نمییابد.
- هنرمندان برای به تصویر کشیدن معضلات، در دادگاهها و در زندانها حضور یابند و با اطلاع از جزئیات پروندهها و گفتگو با آسیب دیدگان اجتماعی، آسیبهای اجتماعی را بررسی کنند و بر اساس آن فیلم بسازند.
- پروندههای قضایی سرشار از نکاتی است که قابلیت پرداخت هنری دارند و به نمایش کشیده شدن آنها میتواند نسبت به یک پدیده قبیح ایجاد نفرت کرده و یا افکارعمومی را نسبت به موضوعات و پدیدههای ارزشمند حساس نماید.
- هنرمندان میتوانند درباره ضرورت قصاص در جامعه سخن بگویند، اما از آن سو ضرورت عفو و بخشش را هم مورد تأکید قرار دهید که قرآن کریم حیات جامعه را در قصاص قرار داده، ولی در همین قصاص بهترین وضعیت، بخشش و گذشت است.
چه درهای دادگاهها به روی سینماگران بسته شد؟
نکته قابل تامل این دیدار این است که دستگاه قضا برخلاف دوره گذشته اینبار در پی تعامل و ارتباط موثر با هنرمندان و سینماگران است. سینماگران و هنرمندان بارها و بارها در آثار خود به مسائل قضایی توجه نشان دادهاند و آثار خوبی مانند سریال زیر تیغ و دهها اثر قابل قبول در سالهای دور درباره موضوعهای حقوقی و قضایی ساخته شده اما به واسطه کمرنگ شدن رابطه هنرمندان با دستگاه قضا در دوره گذشته عملا سینماگران به سمت پرداختن به موضوعهای قضایی با سلیقه و نگاه خاص خود و بعضا نگاه مورد پذیرش جشنوارههای جهانی رفتند و به همین دلیل ناگهان حجم بالایی فیلم در مذمت قصاص ساخته شد و حالا پرداختن صحیح به این مساله تبدیل به یک دغدغه رییس دستگاه قضا شده است. واقعیت این است که تمام آنچه در داخل زندان،دادگاه،دادسرا و… رخ میدهد صرفا به قوه قضاییه تعلق ندارد تا درخصوص آن تصمیم گیری و مبادرت به صدور رای کند بلکه بسیاری از این مسائل پدیدههای اجتماعی و فرهنگی هستند که باید با هدف پیشگیری از تکرار آن، مورد توجه و کنکاش هنرمندان قرار گیرد که البته در دوره گذشته به واسطه چند قفله بودن درب محاکم قضایی به روی اکثریت هنرمندان و محدود شدن این مساله به گروهی خاص از هنرمندان، این مساله رخ نداد و به همین دلیل است که سالهاست در فیلمها و سریالها دیگر تصویری از دادگاه و محاکم قضایی مشاهده نمیکنیم.
نکته قابل تامل درباره این دیدار غیبت مستندسازان و سازندگان فیلم کوتاه بود یعنی گروهی که به واسطه حوزه نفوذ گسترده میتوانند به حل این معضلات کمک شایانی کنند.
هنرمندان حاضر در این دیدار
«منوچهر محمدی»، «سیدجمال ساداتیان»، «سیداحمد میرعلایی»، «فرشته طائرپور»، «کاوه باشه آهنگر»، «مسعوده دهنمکی»، «مهدی سجادهچی»، «محمدمهدی عسگرپور»، «ابوالقاسم طالبی»، «علیرضا رئیسیان»، «منوچهر شاهسواری»، «محمدحسین حقیقی»، «محمدرضا شفا»، «روانبخش صادقی»، «جواد افشار»، «محمدرضا شفیعی»، «محمد خزایی»، «محمدعلی نجفی»، «حبیب احمدزاده» و «مجتبی امینی» هنرمندان حاضر در این مراسم بودند.