سینما مثبت: جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران از معدود فضاهای رسمی موجود در ایران برای ارتباط با سینمای جهان است. این جشنواره روز گذشته در اولین روز فعالیت خود در چهار سئانس فیلم های جشنواره را به نمایش گذاشت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی خبری ـ تحلیلی سینما مثبت، جشنواره فیلم کوتاه در اولین روز خود نسبت به سال گذشته فضای آرام تری را پشت سر گذاشت. برخلاف تجمع جمعیت فراوان در سال گذشته، تشکیل صف های بسیار طولانی در مقابل سالن ها و تداخل صف ها با یکدیگر در اغلب موارد و همچنین حضور گسترده تماشاگران بدون صندلی در سالن و تماشای فیلم ها به صورت ایستاده و نشسته بر کف، امسال سالن های نمایش این جشنواره شاهد فضایی منظم و آرام بودند. قطعا یکی از دلایل این مسئله الزام به خرید بلیت برای تماشای فیلم های جشنواره است. این مسئله سبب شده تا افرادی که به صورت رایگان علاقه مند به تماشای فیلم های جشنواره ها و رویدادهایی از این دست هستند از حضور در جشنواره صرف نظر کنند و صرفا به جشنواره بیایند که علاقه مند به پرداخت هزینه برای امور فرهنگی هستند. رقم بلیت های جشنواره فیلم کوتاه برای هر فیلم پنج هزار تومان است که اگر فردی علاقه مند به تماشای هر چهار سئانس جشنواره در یک روز باشد، بیست هزار تومان برای این کار پرداخت می کند که البته رقم قابل قبولی است چرا که بسیاری از فیلم های این جشنواره بهتر از آثاری است که مخاطب ایرانی در قالب اکران سینما امکان دسترسی به آن را دارد.
قاعده خرید بلیت به امور جشنواره هم نظم داده و حتی خبرنگارانی که کارت حضور در جشنواره را دریافت کرده اند نیز برای حضور در سالن های نمایش باید برای هر سئانس از روابط عمومی جشنواره بلیت دریافت کنند.
***سفیر فنلاند هم در جشنواره فیلم می بیند
یکی از اتفاق های جالب توجه روز گذشته جشنواره، حضور سفیر فنلاند به همراه نفر دوم سفارت این کشور در جشنواره فیلم کوتاه بود. این میهمان ها در سئانس ساعت 30/18 یکی از سالن های نمایش دهنده فیلم های خارجی حاضر شده و بدون تشریفات به تماشای فیلم های خارجی حاضر در این سئانس پرداختند. نکته جالب توجه آن ها این بود که در ابتدای حضور در سالن، بدون هیچ تشریفات خاصی و به دور از تکلف های دیپلماتیک رایج، ابتدا در میان تماشاگران نشسته بودند و سپس با راهنمایی یکی از مسوولان جشنواره به دیگر میهمان های خارجی پیوستند. این میزان از علاقه به تماشای فیلم کوتاه آن هم در بعد از ظهر پاییزی تهران که خیابان های منتهی به پردیس سینمایی ملت شاهد ترافیکی سنگین است جالب توجه است.
***نگاهی به چند فیلم جشنواره
جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران از معدود فضاهای رسمی موجود در ایران برای ارتباط با سینمای جهان است. این جشنواره روز گذشته در اولین روز فعالیت خود در چهار سئانس فیلم های جشنواره را به نمایش گذاشت و چند سئانس از این روز به نمایش فیلم های خارجی اختصاص داشت. فیلم هایی که تماشای آن ها مخاطب را با حال و هوایی آشنا می کند که در آن سوژه ها به تنوع و گستردگی جهان سوم و خاورمیانه نیست و فیلم سازان علاقه مند به ساخت آثار کوتاه مجبورند موضوع ها و مسائلی به شدت ساده و معمولی را سوژه فیلم خود کنند و این سوژه ها همان چیزهایی است که در فضای پُر سوژه پیش روی سینماگر ایرانی معمولا دیده نمی شود.
یکی از آثار به نمایش درآمده در بخش فیلم های خارجی فیلمی آلمانی به نام «همه چیز رو به راه میشه» بود. فیلمی درباره پدری که قصد دارد دخترش را به دور از چشم همسری که حالا از او جدا شده، از کشور خارج کند. سوژه فیلم در نگاه اول بسیار پیش پا افتاده و ساده به نظر می رسد اما فیلم به خوبی حس دلهره و اضطراب پدر و تنهایی انسان غربی را به مخاطب منتقل می کند؛ آنهم با یک تکنیک ساده. بخش عمده ای از فیلم در فضاهای بسته می گذرد و همین مسئله حس خفقان آور و سنگینی را بر مخاطب تحمیل می کند. دوربین در تمام فیلم بر روی پدر و دختر متمرکز است و کمتر پیش می آید شخصیت هایی به جز اینها به تصویر کشیده شوند. حتی زمانی که مادر هم وارد داستان می شود، تصویر کامل و مشخصی از او دیده نمی شود.
اثر دیگری که در این بخش به نمایش درآمد فیلم «4000 فرانک» بود. داستان مردی که مدیر بخش منابع انسانی در شرکتی فرانسوی است که ماهانه 16000 فرانک دستمزد می گیرد و زندگی مرفهی دارد اما ناگهان با مردی مواجهه می شود که از او درخواست 4000 فرانک دارد و تمام روز سایه به سایه دنبالش می آید تا در نهایت مدیر را متقاعد می کند که در مقابل پرداخت 4000 فرانک ماهانه به او، وظیفه زدن چمن های خانه اش را به او بسپارد. فیلم به خوبی سیطره سرمایه داری بر جامعه را با زبان طنز به تصویر می کشد و در قالب روایتی ساده با مایه های فانتزی، سرنوشت محتوم سرمایه داری در تسلیم شدن مقابل طبقه کارگر را به تصویر می کشد.
«داستان یک سگ» نیز فیلم دیگر به نمایش درآمده در جشنواره بود. فیلمی از سینمای اسپانیا که در آن مردی که کارگر یک مزرعه است، در موقعیتی ناچار به انتخاب میان ابراز علاقه به یک سگ یا حفظ شغل خود می شود و در نهایت برای حفظ شغلش مجبور به کشتن سگ به طرز فجیعی می شود. فیلم با انتخاب نماهای باز و روایت داستان در فضایی روستایی، تضاد این شرایط با موقعیت ناگزیر مرد را به تصویر کشیده بود.
***انتخاب بهترین فیلم از نگاه مردم و چند پرسش
تب انتخاب بهترین فیلم از نگاه مردم چند سالی است که از جشنواره های مختص فیلم های بلند و سینمایی به جشنواره هایی که محل نمایش فیلم های کوتاه و مستند است نیز رسیده و حالا جشنواره فیلم کوتاه تهران نیز امسال با اصلاحاتی در حال اجرایی کردن این برنامه است. جشنواره امسال سه گزینه برای فیلم ها دارد: خوب ـ متوسط ـ هیچ کدام و برای هر فیلم 280 برگه میان مخاطبان توزیع می کند. اینکه فیلمی خوب یا متوسط باشد قابل قبول است اما خارج از این قاعده فیلم یا بد است یا ضعیف و اساسا قرار دادن گزینه هیچ کدام به جای بد یا ضعیف برای جشنواره ای که می خواهد رویدادی حرفه ای باشد و فیلم سازان حاضر در آن خود را برای حضور در عرصه های بزرگ تر آمده کنند گزینه چندان دقیقی نیست. اساسا گزینه هیچ کدام چه تاثیری در نحوه رای گیری دارد و آیا تعدد آرا هیچ کدام در سرنوشت آرا خوب و متوسط یک فیلم موثر است؟
نویسنده: حمیده جهانگیر