سینما مثبت: جنگ در غزه از چهلمین روز عبور کرده و در طول روزهای گذشته مساله فلسطین به موضوعی مهم و حساس در جهان تبدیل شده است. همین مساله شرایطی را برای بازخوانی یکی از آثار منتشر شده درباره فلسطین ایجاد کرده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی خبری- تحلیلی سینمامثبت، مساله لبنان و فلسطین نمود فراوانی از آثار فرهنگی- هنری ایران داشته است اما اغلب این آثار معطوف به مباحث نظامی و اصطلاحا اکشن بوده و کمتر آثار ساخته شده در این حوزه به سراغ جریان عادی و معمول زندگی در این جغرافیا رفتهاند. کتاب «چیزی برای از دست دادن ندارید، جز جانهایتان» از معدود آثار ترجمه شده به فارسی است که به جای روایت رخدادهای اکشن میان فلسطینیها و اسرائیلیها به سراغ زندگی مردم عادی در این جغرافیا رفته و روایتی ساده اما تکان دهنده از زندگی طبقه کارگر فلسطین ارائه کرده است. کتاب عنوانی فرعی با نام «سفری هجده ساعته با مراد» دارد. سعاد العامری بانوی نویسنده فلسطینی کتاب با پوشیدن لباس مردانه وارد جمعی از کارگرهای فلسطینی میشود که برای امرار معاش مجبور به عبور از دیوار حائل و رسیدن به شهرهای اسرائیل هستند؛ کارگرانی که روزانه گاه تا هجده ساعت مجبور به پیمودن مسیری طولانی و خطرناک هستند تا امکانی برای کار و دریافت دستمزدی اندک داشته باشند. موضوع کتاب در عین سادگی به شدت تراژیک است و روایت زندگی این کارگران دست کمی از روایت یک جنگ نابرابر ندارد. جنگی که اغلب فلسطینیها در آن مغلوب هستند و حتی با وجود پیمودن این مسیر طولانی امکان یافتن کار را ندارند.
کتاب حاوی توصیفهای بسیار جذاب و دقیق است و جامعه شناسی خوبی از فلسطینیها ارائه میکند.مثلا در صفحه ۱۰۱ کتاب نویسنده درباره فلسطینیها مینویسد: امان از علاقه همیشگی فلسطینیها به اغراق در شرح رنجهایشان.یا در صفحه ۱۰۴ از قول نویسنده میخوانیم: از مواضع تندروانهی محمد خوشم آمد. با این همه خیلی جدیشان نگرفتم.چون محمد هم مثل بیشتر فلسطینیها هر روز موضعش را عوض میکرد.
در جایی دیگر نویسنده با روایت حضور خود در پارکی داخل سرزمینهای اشغالی که بر روی ویرانههای روستایی فلسطینی ساخته شده،تصویری تکان دهنده از گذشته سرزمین فلسطین ارائه میکند. در جایی دیگر از زبان روباهی که دیوار حائل زندگی او و دیگر حیوانات را مختل کرده داستان روایت میشود. این روباه از نویسنده میخواهد نامهای را خطاب به یک فعال محیط زیست امضا کند با رونوشتی به خدا! در نامه آمده است: ما اعضای جامعه ی جانوری و گیاهی فلسطین در پیشگاه خداوند از همهی دوستداران طبیعت میخواهیم که به جا ما دست به مداخله بزنند. بشر با ساخت این دیوار تمام معاهدات زیست محیطی بین المللی را نقض کرده و آسیبهای بیسابقهای به طبیعت وارد آورده است.سکونتگاههای طبیعی ما را نابود کرده.مسیرهای جابجایی طبیعی ما بر سطح و در زیر زمین را ویران کرده.ما را از عزیزانمان که آن سوی دیوار هستند جدا کرده.ما را از مایه گذران زندگی و چراگاههایمان محروم کرده.باعث انقراض چند گونه نادر شده است و… این سطرها بسیار تکان دهنده و روایتگر عمق فاجعه در سرزمینهای اشغالی است.همچنان که در صفحه ۱۳۹ کتاب با اشاره به یک باغ پرتقال آمده است:یک باغ پرتقال آنجا بود. ارتش اسرائیل صدها درخت پرتقال را از ریشه درآورد تا هیچ کارگر عربی نتواند شب را آنجا سپری کند.
کتاب به شدت آمیخته به حس و حال خاطره انگیز نویسنده از فلسطین قدیم است و در جایی نویسنده با تلخی میگوید: آخر مگر می شود فلسطین تاریخی در زمانی چنین کوتاه به مکانی چنین غریبه برای ساکنان عرب اصلیاش بدل شود؟
این کتاب جذاب با ترجمه بهمن دارالشفایی از سوی نشر مد به بازار عرضه شده و مطالعه آن در این ایام که فلسطین مساله روز جهان است؛ برای علاقهمندان به تاریخ جذاب و خواندنی است.