روزنامه جام جم: این شبها شاهد پخش شمعدونی از شبکه سه هستیم. مجموعه که نه تنها پیشرفتی در کارنامه صحت به شمار نمیآید بلکه چند گام هم به عقب در زمینه طنزهای شبانه است. در حالی که چند سالی است از لودگی در مجموعههای طنز عبور کردهایم این مجموعه با عقبگردی واضح گویا
قصد دارد به همان نقطه شروع برگردد
با نگارش مطلبی انتقادآمیز صورت گرفت:
روزنامه صدا و سیما سریال شمعدونی را «ضدخانواده» دانست
سینما مثبت: کمتر از پنج روز پس از آنکه معاون سیما در مصاحبه ای، به ضرورت «خود انتقادی» در تلویزیون اشاره کرد، روزنامه جام جم با انتشار مطلبی به شدت انتقادآمیز از سریال شمعدونی در این حرکت پیشتاز شده و حتی از محدوده تعیین شده هم جلو زد!
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی اینترنتی خبری ـ تحلیلی سینما مثبت، اواسط اردیبهشتماه امسال «اصغر پورمحمدی» در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم با تاکید بر این مطلب که «از یک سو شیوه نقد کردن را بلد نیستیم و از سوی دیگر مسئولان و مردم نقدپذیری پایینی دارند» تاکید کرد: «باید آستانه تحمل را بالاتر برد. یکی از برنامههای سیما را به نقد از خود سازمان صداوسیما اختصاص میدهیم و برنامهای تولید میکنیم که آثار تلویزیونی را نقد و بررسی کنیم. خودسانسوری نداریم و در نقد باید پیشتاز باشیم.»
پنج روز پس از این مصاحبه روزنامه جام جم در تاریخ بیست اردیبهشتماه، ضمن انتشار مطلبی با عنوان
«شمعدونی زرد» به نقد و تحلیل این سریال پرداخت. سریالی که این روزها از سوی طیفهای مختلف رسانه ای به شدت مورد انتقاد است و حالا انتقاد سنگین ارگان رسانه ای صدا و سیما از این سریال عجیب است. در این مطلب با عنوان «شمعدونی زرد» میخوانیم: «این شبها شاهد پخش شمعدونی از شبکه سه هستیم. مجموعه که نه تنها پیشرفتی در کارنامه صحت به شمار نمیآید بلکه چند گام هم به عقب در زمینه طنزهای شبانه است. در حالی که چند سالی است از لودگی در مجموعههای طنز عبور کردهایم این مجموعه با عقبگردی واضح گویا قصد دارد به همان نقطه شروع برگردد.»
در ادامه، نویسنده با بیان این مطلب که «این مجموعه در مورد دو خانواده خویشاوند است که ارتباطاتشان زمینهساز مشکلات و معضلاتی میشود. ارتباطاتی که حاصل آن جز سوءتفاهم نیست.» تاکید میکند:
«شمعدونی در تلهای که در کمین مجموعههای طنز است یعنی بدآموزی اسیر است. شخصیتهای ضعیف این سریال گویا جز کلکل و ایراد گرفتن و از کاه کوه ساختن، انتظارات و توقعات بیجا، دو به همزنی، سخنچینی، عیبجویی، عدم رعایت حریم شخصی دیگران و… کاری ندارند. به تمام این مسائل چاشنی بیاحترامی را هم اضافه کنید. این خلاصهای از روابط بین خانوادهها در این مجموعه است.»
نویسنده سپس با اشاره به این مطلب که «به نظر میرسد یکی از اهداف مجموعه ترویج روابط خانوادگی است» این هدف را زیر سؤال برده و اعلام میکند: «بیننده با دیدن روابط پر از حاشیه آنها سادهترین پیشنهاد به ذهنش میرسد: «خب رفتوآمد نکنید» و سادهترین برداشت را میکند: «ارتباط زیاد باعث این مشکلات میشود از قدیم گفتن دوری و دوستی» شمعدونی در اولین هدف خود بازنده است چرا که مهم، نشان دادن ارتباطات نیست مهم زیبا و دلپذیر و آرامبخش جلوه دادن آن است. در روابط درون خانواده همین بس که شباهتی به خانواده ایرانی ندارد روابط از هم گسیخته و تعریف نشده است. پدر در برخورد با فرزندش دستپاچه میشود و قرار است این تلاش او برای برقراری ارتباط برای ما خندهدار باشد بحثوجدلهای بیمعنی و بینتیجه، همه و همه اگر افکت خنده جمعیت داشت شاید بیننده بهتر متوجه میشد کجا باید بخندد.»