سینما مثبت: قبل از پُر رنگ شدن ماجرای استند آپ ها در تلوزیون و مخصوصا برنامه خندوانه، استند آپ کمدی به شکل غیر رسمی در همه جا اجرا می شد. یعنی همین که فردی حتی در عروسی یا مجلسی میکروفن به دست می گرفت و یک موضوع خنده دار را با آب و تاب تعریف میکرد، کار استند آپ کمدین های مشهور امروزی را انجام می داد.در گام های نخستین رواج این شیوه اجرای طنز در تلویزیون یا استیج ها، مسیر جذاب و موفقی بود. بگذریم از اینکه بسیاری از اساتید تئاتر و بازیگری این شیوه اجرایی را قبول نداشته و حتی اجرا کننده آن را به شکل “پرفورمر” هم قبول ندارند. حتی خود شخص وودی آلن که یکی از مهم ترین چهره های شماخته شده سینما است و خودش هم استند آپ کمدی می کند، با نقدهای بسیاری مواجهه بوده و اغلب اتحادیه های بازیگری و هنری در کل جهان این موضوع را به شکل شیوه اجرایی «پرفورمنس» هم قبول ندارند و آن را نوعی جوکر می دانند و اعتبار یا درجه هنری که هیچ، حتی ارزش استعدادی هم به آن قائل نیستند.
تمسخر پدر برای چندِرغاز
طی سالهای اخیر به یکباره موضوع عوض شد و ما شاهد استند آپ به شیوه قصه محور یا دارای داستان مشخص صفر تا صدی هم نیستیم.
این مطلب بیشتر در مورد افراد تازه وارد شده به این جرگه پُر مخاطب است و چه بسا همین مشکل را مظاعف می کند.متاسفانه این روزها موضوع مهمی رواج یافته که طی آن حجم زیاد ـ چه کیفی و چه کمی ـ شوخی کردن یا به سخره گرفتن پدرها و حتی پدر بزرگ ها رواج یافته است! متاسفانه در اکثر اجراهایی که در تلویزیون، جوانی با الفاظ زشت در حالت تعریف کردن خاطراتی از پدر خود است و هر جایی که پدرش را به سخره می گیرد، بیننده هم بیشتر می خندد!!! اولین سوالی که به ذهن می رسد این است: عزیز محترمی که نام خود را کمدین گذاشتی؛ گیریم شما با پدرت هماهنگ هستی و ایشان مشکلی با اجرای این شوخی ها ندارد ولی چطور به خودت اجازه می دهی پدرت را ابله نشان دهی تا مردم به شما بخندند و اگر بیشتر بخندند، تو می شوی هنرمند!! قطعا پدرت برای موفقیت حضرتعالی از جان و عمرش هم گذشته و اینجا هم می گذرد، حداقل تو کمی انصاف داشته باش و ماهیت کلی پدرت را برای چندرغاز جایزه به باد فنا نده.
این کار ابتذال نیست؟
با یکی از این افراد هنرنما گفتگویی داشتم و او با افتخار گفت: البته من اغراق می کنم و پدر من زیاد هم اینگونه نیست!! خب دیگه بدتر! این مسابقات مختلف تلوزیونی و استیج ها شاید به شما وفایی هم بکند ولی شما چه چیزی را ارائه می دهی؟! باور کن سخت نیست که با چند نفر مشورت کنی تا قصه ای برایت بنویسند تا شما آبروی مهمترین رکن خانواده ات را به سخره نگیری.شما به عنوان کمدین در سطحی ترین شکل ممکن پدرت را به سخره گرفته ای. یعنی خانواده ات را. واقعا در اتاق فکر این برنامه ها چه فضایی جریان دارد که برای خنداندن بیننده به شما این اجازه را می دهند جلوی چندین دوربین و صدها تماشاگر و میلیون ها بیننده، خانواده ات را به مسخره گی بکشانی و حتی نفر اول و دوم آن مسابقه هم بشوی(مثل قسمت آخر خنداننده شو برنامه خندوانه که نفر اول آن مسابقه، کسی بود که صرفا پدرش را به سخره می گرفت) آن موج و آن حالت را من در آن برنامه طبیعی می دیدم، چون مشخصا برنامه دیگر از حالت اصلی خارج شده بود. اما با شروع سری جدید برنامه های استعداد یابی متوجه شدم اکثر قریب به اتفاق شرکت کنندگان در حال روایت کارهای پدرشان در شکل هجو آلود و ابلهانه هستند و اگر داوران بیشتر بخندند، فرد شرکت کننده موفق تر است. واقعا این ابتذال نیست که شخص با زبان خودش خانواده اش را در آن حالت روایت می کند؟ نداشتن دانش خود اجرا کننده به کنار، دانش مربی یا کمک کنده اش هم که هیچ، شمای داور و شمای مسئول این را می پذیرید؟! اصلا یادتان می افتد که طرف در حال به چالش کشیدن مهمترین فرد زندگیش است و این را تلویزیون دارد شیوع می دهد. این روش دیگر رسما توهین کامل و آشکار است که در لایه اصلی این استند آپ ها شان پدر و خانواده را نشانه رفته است. خانواده که به مسخره گرفته شود، چه می شود؟چه کسی مهم تر از پدر است و چه کسی با ارزش تر از پدر در زندگی یک فرزند می تواند باشد؟
سهم مادر از کودکش، ابله نشان دادن
بدتر از آن، چندی پیش دختر بچه هفت ساله ای را دیدم که با خوشمزگی تمام در حال مسخره کردن مادرش بود و مجری و اطرافیان در حالت غش و ضعف و خنده های از ته دل بودند!! کودکی خوش زبان، به جای اینکه متنی را به وی بدهند و بگویند حالا برو و طنازی کن، روی صحنه ادای غلو شده مادرش را در می آورد. مادری که مهمترین و اصلی ترین معلم این کودک است اما سهمش ابله نشان داده شدن توسط کودکش در برابر میلیون ها بیننده است.
این وضعیت تاسف بار نیست؟
https://30nemaplus.ir/?p=6680